3D geprinte brug van metaal

3D geprinte brug van metaal

Kennis
Door: Petra Starink | 19-10-2015

Over de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam komt een brug die geprint is van metaal. Het is de eerste stalen brug ter wereld die gemaakt is met een 3D-printer en wordt uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf MX3D. De voetgangers- en fietsbrug wordt acht tot tien meter lang en is ontworpen door techkunstenaar Joris Laarman.

Ontwerper Joris Laarman:  “Ik geloof sterk in de toekomst van digitale fabricage en lokale productie. Deze brug kan laten zien hoe 3D-printen eindelijk de wereld van grootschalige functionele objecten en duurzame materialen binnentreedt en tegelijkertijd een ongekende vormvrijheid mogelijk maakt”.

Vrijdag 16 oktober is op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord een bouwlocatie geopend waar industriële robots de volledig functionele brug gaan printen. Zodra het printen klaar is, komt de brug te liggen over de Oudezijds Achterburgwal, midden op de Wallen. “We willen laten zien dat je met een 3D-printer nieuwe vormen kan maken”, zegt Tim Geurtjens van MX3D. De brug zal dus niet lijken op andere bruggen op de Wallen.

Het daadwerkelijke printen zal overigens nog wel even duren. Eerst moet nog worden onderzocht wat technisch mogelijk is. Daarna volgt een aanpassing en verfijning van het ontwerp. Het printen zelf duurt ongeveer vijf maanden. De verwachting is dat de brug in 2017 in gebruik kan worden genomen.

Informatiecentrum

In een bezoekerscentrum aan de Neveritaweg 15 in Amsterdam kunnen belangstellenden de voortgang van het project volgen. Het bezoekerscentrum is iedere vrijdag geopend van 12 tot 16 uur.
Het project wordt ondersteund door Heijmans, Autodesk en ArcelorMittal.

Foto’s: Heijmans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.