Architecten hechten waarde aan digitalisering

Actualiteiten, Kennis, Nieuws, Onderzoek

Architecten hechten waarde aan digitalisering

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-03-2022

Al eerder meldde Architectuur.nl op basis van een onderzoek van het BIM loket, dat architecten in de bouwketen bovenaan staan met betrekking tot het gebruik van BIM. Een onderzoek van AFAS Software en Markteffect onder meer dan vijfhonderd bouwprofessionals naar ‘Digitalisering in de bouwsector’, laat een gelijksoortige uitslag zien. Dit onderzoek concludeert dat 86% van de architecten- en ingenieursbureaus digitalisering als hoge prioriteit zien. In de bouwsector ligt dit gemiddeld op 70%.

Architecten en ingenieursbureaus ontlenen het bestaansrecht voor een belangrijk deel aan het ontwerpproces. Om die reden merken bijna alle bureaus digitalisering aan als hoge prioriteit. Een stuk opvallender is dat bij processen als planning en projectbewaking digitalisering door dit deel van de sector als absolute vereiste wordt gezien. Dit kan onder meer te maken hebben met een krapte op de arbeidsmarkt.

BIM

Ook met het gebruik van tools die processen gemakkelijker maken, zoals het bouwwerkinformatiemodel (BIM) lopen architecten- en ingenieursbureaus voor. Ruim 80% van de architecten- en ingenieursbureaus meent dat het digitaliseren van ontwerp- en bouwprocessen bijdraagt aan het verlagen van de kosten. Daarnaast is 76 procent van de bureaus ervan overtuigd dat door digitalisering hun kosten sterk zullen teruglopen.

Verduurzaming van de sector

Uit het onderzoek blijkt verder dat deze tak van de branche naast digitalisering ook veel waarde hecht aan verduurzaming. Van de gehele bouwsector verwacht zo’n 80% dat verduurzaming een grote rol gaat spelen in de toekomst. Onder architecten en ingenieurs is de verwachting dat duurzaamheid (91%) en het reduceren van stikstof (86%) een (veel) grotere rol gaan spelen in de toekomst.

“Ondanks strenge regelgeving en actualiteit rond het thema PFAS verwacht vooralsnog slechts iets meer dan de helft dat dit thema een grotere rol gaan spelen”, merkt Thomas Huigen, client consultant bij Markteffect op. “Dat is opmerkelijk, helemaal gezien het feit dat dit thema voor behoorlijk wat onrust in de sector heeft gezorgd. Bijzonder want veel mensen betogen dat PFAS iets is wat in potentie uiteindelijk op de hele keten zijn uitwerking kan gaan hebben”.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.