BENG vereist goede uitvoering van isolatie

Kennis

BENG vereist goede uitvoering van isolatie

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2018

Goede verwerking van isolatiematerialen wordt steeds belangrijker. Bij woningen die volgens de nieuwe BENG-eisen worden ontworpen, is er weinig overcapaciteit meer in de installaties en leiden onverwachte warmteverliezen dus tot comfortklachten.

Waarom BENG gegarandeerde spouwmuurkwaliteit vereist

Dat stelde senior adviseur Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs in het webinar ‘Waarom BENG gegarandeerde spouwmuurkwaliteit vereist’. Dit webinar was een initiatief van Eisma Bouwmedia in samenwerking met Saint-Gobain Isover. Harm Valk legde daarin uit wat de nieuwe BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) in de praktijk zullen inhouden. Voor bouwers die nu al letten op kwaliteit is dat vooral ‘een beetje meer isoleren, een warmtepomp en circa 10 PV-panelen’. Grootste verschil tussen BENG en EPC is volgens Valk de BENG 1 eis, waarin de kwaliteit van de schil heel duidelijk naar voren gaat komen. En een slechte kwaliteit van de schil compenseren met enkele PV-panelen is er straks niet meer bij.

Drie keer zo duur

Ook Philippe van der Haar, controleur kwaliteit en service bij ERA Contour, benadrukte de noodzaak van een goede kwaliteit in de praktijk. Wat op papier staat, moet ook zo worden geleverd. “Fouten komen altijd aan het licht. Voor ERA Contour staat de tevredenheid van de klant voorop. Daarnaast kost het herstel van fouten achteraf drie keer zo veel geld als dat je dat al in de bouw oplost.” Dat geldt ook voor de kwaliteit van isoleren. Fouten daarin tekenen zich na verloop van tijd af als vocht- en schimmelplekken. Daarom controleert ERA scherp op de kwaliteit. Dat wordt niet alleen achteraf gedaan met thermografische foto’s, maar ook al tijdens de bouw met onder meer de Spouwcheck-app van Saint-Gobain Isover. Een aandachtspunt is volgens Van der Haar vooral ook het naisoleren van de plekken waar de steigerbuizen in de spouw hebben gestoken.

Zeven aandachtspunten

Solution manager Rogier Stoker van Saint-Gobain Isover lichtte tijdens het webinar zeven aandachtspunten toe voor goed isoleren, waaronder de valse spouw, de aansluitingen met kozijnen en fundering, de onderlinge aansluiting van isolatieplaten en de spouwankers. Deze zeven aandachtspunten heeft Isover genomen als uitgangspunt voor de Spouwcheck-app, waarmee bedrijven middels foto’s hun geleverde kwaliteit kunnen laten controleren door Isover. Dit kan onderdeel zijn van een totaal gebouwdossier.

Het Bouwwebinar ‘Waarom BENG gegarandeerde spouwmuurkwaliteit vereist’ is gratis terug te zien.
Meer informatie over dit en andere Bouwwebinars, vindt u op www.bouwwebinar.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.