Biobased bouwmaterialen in NMD

Kennis, Materialen, Nieuws

Biobased bouwmaterialen in NMD

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-01-2022

Begin september is op de WUR een project gestart waarbij een heel scala aan biobased bouwmaterialen categorie 1-productkaarten voor de Nationale Milieudatabase (NMD) wordt opgesteld. Het project neemt tevens biogeen CO2- en end-of-lifescenario’s op de juiste manier mee. Hiermee kunnen MKB-ers hun biobased bouwmaterialen beter in de markt zetten.

VUR voert het Biobased-In-NMD-project uit in opdracht van TKI Agri-food en moet de bekendheid van biobased materialen vergroten. Belangrijk, aangezien deze materialen een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Het aandeel biobased in de Nederlandse bouw is qua gewichtsaandeel echter nog beperkt: circa 2% is hout en slechts 0,1% bestaat uit andere biobased materialen.

Project

Voor het opstellen van de categorie 1-productkaarten brengen onderzoekers de milieuprestaties van een aantal biobased bouwmaterialen via een levenscyclusanalyse in kaart . Het gaat dan om producten van bijvoorbeeld hout, riet, geëxpandeerde kurk of wol. Tevens zal de onderzoeksgroep van de WUR kijken naar het potentieel van deze materialen om biogene CO2 op te slaan en opgeslagen te houden. Een bijkomend doel is om de inzichten die zij opdoen, ook zoveel mogelijk hun beslag te laten krijgen in de NMD LCA-methode.

Het streven is om minimaal 14 nieuwe materialen in de NMD opgenomen te krijgen. Het project zal op 31 augustus 2023 eindigen.

Bron voor architecten

De NMD is de database waar architecten en projectontwikkelaars uit kunnen putten voor het berekenen van de milieuprestatie van een bouwwerk. Alleen wanneer productdata van biobased materialen in de NMD zijn opgenomen, kunnen gebruikers van de gevalideerde rekeninstrumenten er ook daadwerkelijk mee rekenen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.