Brandveilig verduurzamen: niet duur en ingewikkeld, wel nodig

Kennis

Brandveilig verduurzamen: niet duur en ingewikkeld, wel nodig

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-09-2020

Het verduurzamen van woningen brengt risico’s met zich mee op het gebied van brandveiligheid die lang niet bij iedereen even bekend zijn. Besteden we hier niet genoeg aandacht aan, dan bestaat de kans dat de bestaande voorraad na het verduurzamen brandonveiliger is dan voor de renovatie. En dat terwijl brandveilig verduurzamen niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. In het webinar “Brandveilig verduurzamen van bestaande gebouwen” leggen Rudolf van Mierlo en Jos Lichtenberg, experts op het gebied van brandveiligheid, uit wat de aandachtspunten en risico’s zijn. Het webinar is hier terug te kijken.

De komende decennia zal de bestaande gebouwde omgeving duurzaam en voortvarend gerenoveerd moeten worden. Het gaat hierbij om honderdduizenden woningen en flatgebouwen. Maar hoe doe je dat tegelijkertijd brandveilig?

Risico’s enorm onderschat

Volgens Jos Lichtenberg worden de risico’s op woningbrand in het algemeen zeer onderschat. Hij vertelt dat er een verschuiving is van de risico’s op brand van bijvoorbeeld roken in bed, naar de vele batterijen in apparaten en opladers die we tegenwoordig in huis hebben. In het geval van de verduurzaming van bestaande woongebouwen maakt Lichtenberg onderscheid tussen twee soorten constructies: Isolatie van buitenaf met een stuclaag eroverheen, of een geventileerde spouwconstructie met gevelbekleding. Vooral in het laatste geval kunnende risico’s groot zijn; niet alleen kunnen de isolatiematerialen brandbaar zijn, maar ook bestaat de kans dat de spouw als een schoorsteen gaat werken. Brand kan zich op deze manier veel sneller verspreiden dan normaal. Een situatie die te allen tijden moet worden voorkomen en met een paar detailwijzigingen ook goed is te voorkomen.

Zonnepanelen verdienen aandacht

Rudolf van Mierlo vertelt dat hij zich zorgen maakt over de risico’s van geïntegreerde zonnepanelen. Er wordt namelijk niet goed gekeken naar de lagen onder de panelen. Het komt regelmatig voor dat direct onder het paneel een folie zit met daaronder een brandbaar isolatiemateriaal en dan het spaanplaat van de zolder. Ontstaat er dan brand in de zonnepanelen, dan heb je in no-time brand in de woning. Je komt daar pas vaak achter als het dak eenmaal in brand staat. Een zeer geniepige en gevaarlijke brandhaard, waarschuwt Van Mierlo.

Niet duurder

Van Mierlo en Lichtenberg wezen er in het webinar ook op dat brandveilig verduurzamen niet substantieel duurder is; per vierkante meter gaat het om een bedrag van hooguit € 10 meer. De meerkosten voor brandveilig verduurzamen zijn dus geen kosten, maar een investering in beperken van economische schade. Ook is het volgens de heren niet ingewikkeld. Het gaat om oog voor details en weten waarop je moet letten.

Meer weten over brandveiligheid? Lees de bouwspecial Brandveiligheid. Bestel hier voor maar €4,00

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.