Cursus bouwen met kruislaaghout

Kennis

Cursus bouwen met kruislaaghout

Door: Petra Starink | 27-10-2020

Bouwen met hout zit in de lift. Met name het bouwmateriaal kruislaaghout (KLH) – ook wel cross-laminated timber of CLT genoemd – vertoont een geweldige opmars.

Waardevol materiaal

Behalve door architecten wordt KLH door steeds meer partijen in de bouw omarmd. Niet alleen is er hoogst functioneel en esthetisch mee te construeren, maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan de opslag van CO2. Als wapen tegen de klimaatopwarming is het een uiterst waardevol materiaal en heeft het voordelen op het vlak van duurzame herkomst, oneindige beschikbaarheid, prefabricage, flexibiliteit, herbruikbaarheid, remontabiliteit en gezondheid.

Vooral de laatste tien jaar is er met het materiaal volop geëxperimenteerd in houthoogbouw: de projecten schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Eén belangrijke vraag is of er uitsluitend in kruislaaghout kan worden gebouwd of dat dit moet gebeuren in combinatie met gelamineerd hout (GLH), gelamineerd fineerhout (GFH; laminated veneer lumber – LVL), beton en/of staal.

Woon-werk gebouw Patch22 : architect Tom Frantzen

Vierdaagse cursus kruislaaghout

Om al deze vragen te beantwoorden hebben Evan Buytendijk, directeur van Ingenieursbureau Evan Buytendijk, en taalarchitect Hans de Groot van Taalkwadratuur een vierdaagse cursus ontwikkeld. Deze cursus is o.a. bedoeld voor architecten, constructeurs, aannemers en de prefab industrie. Eén cursusdag is gewijd aan het bezoeken van projecten o.l.v. de desbetreffende architect en/of constructeur.

Hotel Jakarta

De cursus wordt gegeven in Hotel Jakarta, Javakade 766, Amsterdam op
donderdag 17, 24, 31 maart en 7 april 2022, en donderdagen 22, 29 september, 6 oktober en 13 oktober 2022. Het hotel is zelf een prachtig voorbeeld van houthoogbouw. Architecten kunnen PBO-punten aanvragen bij Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) constructeurs: 9 kennispunten Constructeursregister.
Aanmelden voor de cursus kan hier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.