Cursus: Dynamica van gebouwen

Actualiteiten, Kennis, Nieuws

Cursus: Dynamica van gebouwen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-03-2022

Op donderdag 31 maart 2022 start de organisatie ‘bouwen met staal’ de cursus: Dynamica van gebouwen. De cursus wordt klassikaal gehouden in Utrecht en is bestemd voor WO/HBO ingenieurs, ontwerpers en constructeurs. Daarnaast is hij interessant voor technisch ingestelde architecten, docenten Bouwkunde en Civiele Techniek en medewerkers van bouw- en staalconstructiebedrijven.

De cursus is in handen van de organisatie ‘Bouwen met Staal’ en opgezet samen met Tycho Technology. Tijdens vijf namiddagen starten docenten met een snelcursus dynamica waarna vier praktijkonderwerpen volgen die gerelateerd zijn aan dynamica: vloertrillingen, windtrillingen en demping van hoogbouw, spoortrillingen en aardbevingsbestendig ontwerpen. De extra avondmodule over demping van hoogbouw is gunstig geprijsd en gratis voor deelnemers aan een andere module.

Waarom deze cursus?

Kennis van dynamica is steeds belangrijker voor de ontwerp- en bouwpraktijk. De groei van de stedelijke bevolking en het grotere aantal vervoersbewegingen leiden tot meervoudig ruimtegebruik en toegenomen hinder. Door de grotere technische mogelijkheden – in software en in bouwtechniek – nutten ontwerpers bouwsystemen steeds meer uit en en belasten materialen tot aan hun grenzen . Statica blijkt steeds vaker ontoereikend om bouwwerken te berekenen. Constructeurs moeten derhalve hun toevlucht nemen tot dynamica.

Tal van onderwerpen uit de dynamica zijn daarbij nodig: frequenties, modes, resonantie, demping, enz. De cursus mengt theorie en praktijk om beter aan te sluiten bij de verschillende manieren van leren van verschillende mensen. De één theoretiseert graag, terwijl de ander het juist aan den lijve moet ondervinden. Door alles te doen, komt iedere cursist aan bod.

En passant komen praktische richtlijnen aan de orde, zoals de SBR- en HIVOSS-praktijkrichtlijn Trillingen van vloeren door lopen en de norm NPR 9998 Ontwerp en beoordeling van aardbevingsbestendige gebouwen bij nieuwbouw, verbouw en afkeuren – geïnduceerde aardbevingen.

De cursus gebruikt onder meer SoViST, de gratis ontwerptool voor trillingen en geluid. Docenten zijn: dr.ir. Sven Lentzen (Tycho Technology), drs. Arnold Koopman (Level Acoustics & Vibration), dr.ir. Chris Geurts & ir. Okke Bronkhorst (TNO), ir. Rick Bruins (abtWassenaar) en dr.ir. Sergio Sánchez (TU Delft).

Praktisch

  • Data: 31 maart, 7, 14, 21 en 28 april 2022.
  • Tijd: 15:00-17:30 uur. M.u.v. 14 april wanneer de lessen worden gevolgd door een dinerbuffet en de gratis module tot 21:00 uur.
  • Locatie: BCN Utrecht, Daltonlaan 100 (indien mogelijk i.v.m. de Corona-maatregelen) anders online via MS Teams.
  • Aanmelden
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.