Dak en gevelpaneel FX.12 van PREFA

Kennis, Materialen, Producten

Dak en gevelpaneel FX.12 van PREFA

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-01-2016

Specifieke projectoplossing van PREFA met dak en gevelpaneel FX.12. Toen de bouwheren een stuk grond in Berlin-Lichtenrade erfden, wisten ze meteen dat ze quasi volledig opnieuw wilden beginnen. De volledig onderkelderde, maar afgeleefde bungalow uit de jaren ’60 ging dus volledig tegen de grond. De kelder kreeg echter wel een nieuw leven.

De opdracht van de architect was duidelijk: bovenop de bestaande onderkeldering een praktische woning ontwerpen die rekening hield met de stedenbouwkundige voorschriften.

Vooral de beperking dat de dakgoot zich maximum 4 m boven de grond mocht bevinden, bemoeilijkte de opdracht, zeker gezien de bestaande kelder al 1,2 m boven het terrein uitstak. Bijgevolg begint het schuine gedeelte van het 45° hellende zadeldak net boven de afgewerkte vloer van de verdieping.

Om toch nog voldoende ruimte op de verdieping te creëren, werd het hellende dakvlak op zesplaatsen ‘uitgesneden’. Zo ontstonden diverse dakkapellen en de grillige vorm van het gebouw.

De architect streefde echter naar een uniform geheel en ging daarom op zoek naar een ‘omhulsel’ in hetzelfde materiaal. Die zoektocht eindigde al snel bij het dak- en gevelpaneel FX.12 van PREFA. Dat past met zijn onregelmatig lijnenspel immers uitstekend bij de grillige vorm van het gebouw.

Alle uitvoeringsdetails voor de gebouwschil werden op basis van de PREFA standaarddetails van het dak- en gevelpaneel FX.12 nieuw uitgewerkt en in de loop van de uitvoering verder geoptimaliseerd in nauwe samenwerking met de architect en uitvoerder.

Factbox Woning Berlin
Materiaal Dak- en Gevelpaneel FX.12
Kleur lichtgrijsP.10
Architect LusinArchitektur
Installateur Marco Riemelt Dachdecker GmbH

Tekst en foto’s: PREFA

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.