Dakprestaties Groenblauwe Daken

Kennis

Dakprestaties Groenblauwe Daken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-09-2018

Green Deal Groene daken heeft de prestaties van groenblauwe daken inzichtelijk gemaakt. De factsheet Facts&Values Groenblauwe Daken laat dakprestaties zo kwantitatief mogelijk zien, en is gebaseerd op dertig wetenschappelijke bronnen. Met de factsheet wil Green Deal het gesprek tussen alle belanghebbenden van groene daken op gang brengen, met als doel om met meer en betere groene daken samen van alle voordelen gebruik te maken.

Extra laag om regenwater op te slaan

Met groenblauwe daken worden groene daken bedoeld die onder de substraatlaag nog een extra laag hebben om regenwater op te slaan. Dergelijke daken worden ook wel polderdaken of retentiedaken genoemd. De factsheet laat de dakprestaties van deze multifunctionele daken zien, want slim ingerichte groene daken hebben veel voordelen.

Voordelen Groenblauwe Daken

Zo gaat een dergelijk dak twee keer zo lang mee en creëert het een extra gebruiksruimte. Een ander voordeel is dat bij neerslag deze 45 tot 70% verdampt. De planten op het dak verdampen de neerslag. Dit geeft verkoeling binnen en buiten, en zorgt dat er minder water van het dak afstroomt direct naar het riool. Door de verkoelende werking op het dak leveren zonnepanelen in combinatie met groen 6% meer energie op. En wanneer alle daken groen zijn in een wijk, is een reductie tot 50% minder riooloverstortvolume te realiseren. Ook als het alleen om sedumdaken gaat. Hiermee houden we het oppervlaktewater schoner. De factsheet Facts&Values Groenblauwe Daken toont deze en meer voordelen voor zowel de gebouweigenaar als voor anderen in de omgeving.

Facts & Values belangrijk vertrekpunt om dakenlandschap aan te pakken

Dirk Roosendaal (voorzitter Vereniging Bouwwerk Begroeners (VBB), partner Green Deal Groene Daken: “Wij zijn in een eerder stadium begonnen met een éénduidige terminologie over begroeide daken, vervolgens zijn de verschillende publicaties en onderzoeken over dakprestaties onder de loep genomen en deze bij verschillende partners (overheden, brancheverenigingen, bedrijven en kennisorganisaties) voorgelegd. Uiteindelijk zijn deze breed gedragen Facts&Values een belangrijk vertrekpunt om met elkaar het dakenlandschap aan te pakken, te vergroenen en nader vorm te geven.’’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.