Gratis handleiding bouwen met CLT

Kennis

Gratis handleiding bouwen met CLT

Door: Petra Starink | 20-01-2021

Architectenbureau Inbo publiceert een gratis handleiding voor architecten en bouwkundigen over het bouwen met kruislaaghout (Cross Laminated Timber, CLT). Het document kan hier worden gedownload.

Kennis over het bouwen met hout

In de bouwsector in Nederland is veel belangstelling voor het bouwen met hout. Kennis over dit onderwerp ontbreekt nog, waardoor houtbouw nog niet grootschalig wordt toegepast. Merel Vos, Gustaf Jackson, Bahar Yildiz en Joost van den Berg, het onderzoeksteam van Inbo richtte zich op CLT. Zelf hadden ze veel vragen over de toepassing van hout, zeker op het gebied van gestapelde woningbouw. Er zijn nog weinig voorbeelden. Een diepgaand onderzoek was nodig.

Houten gebouwen in Nederland

Inbo voerde gesprekken met partijen die ervaring hebben met bouwen in hout. Team V Architectuur, Arup, Pieters Bouwtechniek, Adviesbureau Lüning en Finch Buildings waren bereid hun kennis te delen. Daarnaast analyseerde het team CLT-woongebouwen, die recent in Nederland verrezen, zoals Haut, Patch 22 en Stories, en bracht het team de respectievelijke bouwkundige oplossingen in kaart.

Uitdagingen en mogelijkheden in houtbouw

Deze ‘Handleiding CLT’ stimuleert architecten om te kiezen voor houtbouw. Het geeft praktische handvatten voor het ontwerpproces: van de initiatie-fase tot de uitvoering, met een focus op gestapelde woningbouw. De handleiding geeft een goed algemeen overzicht van uitdagingen en mogelijkheden in houtbouw.

De handleiding CLT kan gedownload worden via de website van Inbo.

Het onderzoeksteam van Inbo. Van links naar rechts: Bahar Yildiz, Joost van den Berg, Merel Vos, Gustaf Jackson. Foto: hetportretbureau

Hoofdfoto PATCH 22- Tom Frantzen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.