Green Deal beïnvloedt werk architecten

Kennis, Onderzoek, Wet- en regelgeving

Green Deal beïnvloedt werk architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-03-2022

Marktonderzoeksbureau USP Marketing Consultancy onderzocht hoe 950 architecten in acht Europese landen denken over de impact die de European Green Deal zal hebben op de bouwsector. Tevens zijn vragen gesteld over de verachtingen van deze sector richting fabrikanten. Het bijbehorende rapport concludeert dat de ondervraagde architecten de impact relatief groot inschatten omdat gebouwen nu eenmaal een aanzienlijke bijdrage leveren aan de jaarlijkse CO2 uitstoot.

De Europese green deal is een omvangrijk initiatief met mogelijk een grote impact op de bouwsector. Maar veel is nog niet bekend. Welke segmenten zullen bijvoorbeeld het meest profiteren? Welke bouwelementen zullen de impact voelen? En welke impact heeft de green deal op het specificeringsproces? De antwoorden op deze vragen  zijn te vinden in het rapport van de European Architectural Barometer van het marktonderzoeksbureau USP Marketing Consultancy.

Conclusies

Dit rapport verscheen in het laatste kwartaal van vorig jaar en geeft aan dat een meerderheid van de architecten al van de European Green Deal gehoord heeft. De groep die echt weet wat die deal inhoudt is echter een stuk kleiner. Toch hebben architecten wel een duidelijk beeld van de manieren waarop de Green Deal hun werk gaat beïnvloeden.

Ten eerste verwachten Europese architecten dat ze het druk gaan krijgen als gevolg van de Green Deal. Een flinke meerderheid verwacht dat het meer werk zal opleveren, ongeacht of ze residentiele of niet-residentiele gebouwen ontwerpen.

Verder verwacht meer dan de helft van de architecten een sterke of zeer sterke impact op hun ontwerpen. Een derde verwacht een lichte invloed. Slechts 8% denkt dat de Green Deal hun manier van ontwerpen niet zal beïnvloeden.

Daarnaast denkt ongeveer een derde van de architecten meer te zullen focussen op technische installaties in hun specificaties. Iets minder dan een derde verwacht zich meer te zullen focussen op isolatie in de gebouwen die ze ontwerpen. Verder noemt ongeveer een kwart een groei in het gebruik van gerecyclede materialen, bio-based materialen en gecertificeerde materialen.

Belangrijke onderwerpen in dit onderzoek zijn:

  • Bewustwording van de Europese Green Deal en zijn doelstellingen
  • Verwachtingen uit EU Green Deal op het gebied van klimaatneutrale bouwsector
  • EU Green Deal effect op projecten
  • Verwachtingen van fabrikanten
  • Omzet- en orderboekontwikkelingen van architecten
  • Omzetverwachtingen en prognose
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.