Inspirerende beeldverhalen over circulair bouwen

Kennis

Inspirerende beeldverhalen over circulair bouwen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2021

In 2050 moet de Nederlandse economie circulair zijn. Dat is het overkoepelende doel van het kabinetsbeleid voor de circulaire economie. In een circulaire economie is er eigenlijk geen ‘afval’, omdat ‘afval’ weer als grondstof dient voor nieuwe producten. Door dit hergebruik worden er geen kostbare grondstoffen meer verspild. Het bedrijfsleven speelt in de transitie naar een circulaire economie een belangrijke rol. Dat geldt in het bijzonder voor de bouwsector, die veel grondstoffen gebruikt. Om de dialoog over circulair ondernemen in de bouw te stimuleren, publiceert PBL negen inspirerende beeldverhalen.

 Sloop kantorenwijk Beukenhorst-West in Hoofddorp door New Horizon. Foto: PBL/Theo Baart

Negen boeiende verhalen in beeld en woord

De beeldverhalen zijn gebaseerd op interviews met vertegenwoordigers van negen bedrijven uit de bouwsector. Ze zijn gemaakt door Theo Baart (beeld) en Jan Rutten (tekst), in opdracht van het PBL. Ze interviewden ondernemers, vroegen naar hun nieuwe samenwerkingsverbanden, en fotografeerden circulaire productieprocessen, innovatieve toepassingen en bouwplaatsen. Hun rondreis langs bedrijven en projecten leverde negen boeiende verhalen op, in beeld en woord.

Circulair ondernemen

Doel van de beeldverhalen is om de dialoog over circulair ondernemen te voeden en om te leren van de manier waarop de negen bedrijven kansen benut hebben, of met belemmeringen omgingen. Samenwerking blijkt voor de bouwsector het sleutelwoord. Ondernemers zoeken elkaar op en werken samen – om aan bijvoorbeeld andere grondstoffen, nieuwe leveranciers en nieuwe afzetmarkten te komen. Hoe gaan de geïnterviewde ondernemers deze nieuwe samenwerking aan, wat lukt wel en wat (nog) niet? Hoe herkennen en benutten zij kansen voor circulair bouwen?

Het plaatsen en afbouwen van de gebouwen op de Marker Wadden. Foto: PBL/Theo Baart

Inzichten voor overheidsbeleid

Ook voor overheden, nationaal en decentraal, kunnen de verhalen als inspiratie dienen. Overheden vervullen een belangrijke rol als opdrachtgever van bouwprojecten, of als vergunningverlener bij – bijvoorbeeld – gebiedsontwikkeling. De beeldverhalen kunnen bijdragen aan meer inzicht bij bestuurders en ambtenaren van provincies, gemeenten en waterschappen, in de rol die zij kunnen spelen om circulair bouwen te bevorderen. Welke lessen kunnen overheden trekken uit de ervaringen van bedrijven?

Bekijk de negen beeldverhalen hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.