Keramische vloertegels in Delftse Poort

Keramische vloertegels in Delftse Poort

Kennis, Producten
Door: Petra Starink | 06-07-2015

In 1992 werd in Rotterdam de Delftse Poort gebouwd. Een markant gebouw van staal en spiegelend glas en destijds de hoogste wolkenkrabber van Nederland met 42 verdiepingen. Architect Abe Bonnema ontwierp het gebouw met als uitgangspunt dat het door mensen ingekleurd zou worden. Nu 23 jaar later maakt de Delftse Poort nog steeds deel uit van de Rotterdamse skyline. Afgelopen jaar zijn de benedenverdiepingen van het gebouw ingrijpend, maar met respect voor de bestaande architectuur gerenoveerd.

Vincent van den Putten, manager van CBRE Global Investors zegt: “We hebben dit single-tenant gebouw getransformeerd tot een multi-tenant gebouw. Een gebouw waar je kunt werken, vergaderen, ontmoeten en ontspannen. Het gebouw was technisch, donker en weinig uitnodigend. We wilden het meer toegankelijk maken door transparantie aan te brengen. Meer verzachten door openheid te genereren in de entree, daglicht toe te voegen door grote lichtvlakken te maken en vooral binnenin de menselijke maat terug te brengen. Het moest een urban retreat worden met organische vormen en warme materialen, zoals keramiek, hout, stof en groene elementen.” Samen met interieurarchitect Ramon Beijen (creatief directeur CBRE) en leverancier Mosa is de renovatie uitgevoerd.

Solids tegel als eye-catcher

Er is gekozen voor de Solids tegel van Mosa. De kracht van de tegel is dat deze random is, maar grote oppervlakten tot leven kan laten komen. Je ziet een organisch vloervlak en je hebt niet het gevoel dat je naar een keramisch tegelpatroon kijkt. Bij een vloeroppervlak van 3.000 m2 is een effen tegel niet wenselijk. Het heeft geen uitstraling. We wilden een tegel met een subtiel patroon, die grote oppervlakten tot leven kan laten komen. Zo’n grote vloer is een gezichtsbepaler bij uitstek in dit gebouw, dit moet je ondersteunen met goed design. Ze reflecteren het licht erg mooi en dat past precies in ons ontwerpidee; een vloer met een matte uitstraling, die bovendien duurzaam is en tegen een stootje kan.”

Balans tussen architectuur en interieur

Sinds de opening begin mei zijn er positieve reacties geweest op her gebouw en zijn inrichting. Mensen zijn verrast door de transformatie. Er is nu meer balans tussen architectuur en interieur door toevoeging van licht en warmte. Het gebouw verwelkomt je door haar openheid.

Kijk voor het hele project op site van Mosa

Fotografie: Mosa

Bekijk de video bij de opening van Delftse Poort

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.