Landelijke hittekaart gevoelstemperatuur gelanceerd

Kennis

Landelijke hittekaart gevoelstemperatuur gelanceerd

Door: Petra Starink | 15-06-2020

De landelijke hittekaart die in juni gelanceerd is geeft voor heel Nederland de gevoelstemperatuur weer op een hete zomerdag. In tegenstelling tot luchttemperatuur is gevoelstemperatuur een goede indicator voor hittestress. Witteveen+Bos heeft de kaart voor de gevoelstemperatuur ontwikkeld in samenwerking met Wageningen University & Research en stichting Climate Adaptation Services. De kaart is voor iedereen toegankelijk en is te bekijken op de website van Klimaateffect.nl.

Oplopen van gevoelstemperatuur

Door klimaatverandering en verstedelijking kan de gevoelstemperatuur op een hete zomerdag hoog oplopen. Voor het bepalen van de gevoelstemperatuur worden verschillende manieren gebruikt, wat zorgt voor onduidelijkheid. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een gestandaardiseerde methode ontwikkeld waarmee op basis van open data de gevoelstemperatuur kan worden berekend. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Witteveen+Bos met deze nieuwe standaard een zeer gedetailleerde kaart gemaakt van de gevoelstemperatuur van hete zomerdagen in Nederland.

Klimaatadaptatie

Anna Goede, specialist stedelijke klimaatadaptatie bij Witteveen+Bos: ‘Op vakantie aan het strand is een temperatuur van 30 graden heerlijk, maar in de stad kan het bij diezelfde temperatuur als 40 graden voelen. Dat komt doordat de gevoelstemperatuur iets anders is dan de luchttemperatuur. De gevoelstemperatuur geeft aan hoe warm een persoon het heeft en wordt onder andere bepaald door de inrichting van de omgeving. In de stad voelt het vaak warmer doordat er veel gebouwen dicht op elkaar staan en er weinig groen is.’

Hittestress

De gevoelstemperatuur is voor een deel persoonsafhankelijk. Ouderen hebben een hogere gevoelstemperatuur doordat zij hun warmte minder goed kwijt kunnen. Daarnaast wordt de gevoelstemperatuur ook bepaald door de aanwezigheid van zon, schaduw, wind, bomen en gebouwen. De hittekaart laat in detail zien hoe de gevoelstemperatuur varieert in stedelijk gebied. Bij dichte bebouwing is veel hittestress. Op open plekken, bij water en in parken met bomen is het juist koeler. Anna Goede: ‘We hopen dat gemeenten de kaart gebruiken in het beleid rond klimaatadaptatie en volksgezondheid. De kaart laat zien waar het extreem heet kan worden. Bij gebiedsontwikkeling en bij de inrichting van de openbare ruimte kan de gemeente daar rekening mee houden.’

Lees ook:

Klimaateffectatlas

De kaart is door stichting Climate Adaptation Services opgenomen in de Klimaateffectatlas. Hier zijn ook andere kaarten te vinden die een indruk geven van de dreiging van overstroming, wateroverlast, droogte en hitte als gevolg van klimaatverandering.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.