Lichtontwerper Siegrid Siderius

Kennis

Lichtontwerper Siegrid Siderius

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-12-2017

Siegrid Siderius is een van de toonaangevende lichtontwerpers van Nederland met meer dan twintig jaar ervaring in lichtontwerp. Ze is sinds 2006 verbonden aan Arup, een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau. Siegrid is tevens voorzitter van Lichtontwerp Nederland. Lichtontwerp Nederland is dit jaar verbonden aan Smart Lighting + Design [LED Expo]. Op 7 en 8 februari 2018 zijn er acht exclusieve kennissessies speciaal voor architecten en ontwerpend Nederland.

Wat is de rol van licht in een gebouw?

In ieder gebouw is ‘licht’ een belangrijk vraagstuk, waarvoor veel meer antwoorden mogelijk zijn dan we nu soms meenemen. Licht betekent alles voor sfeer, bewegwijzering, functionaliteit en uiteindelijk voor de prestaties van mensen, om wie het in de gebouwde omgeving juist draait. Dat vraagstuk verdient professionaliteit en aandacht. Zo kan verlichting geoptimaliseerd worden en de functionaliteit van een gebouw of omgeving optimaal ondersteunen.

Hoe kan juist licht worden bereikt?

Er moet wisselwerking kunnen plaatsvinden tussen de onderdelen in het geheel. Lichtontwerpen moeten daarom om veel meer gaan dan alleen het voldoen aan normen en standaarden. Een goed lichtontwerp neemt ook in Nederland een steeds belangrijkere rol in. Wel mist het vakgebied nog het niveau van profileren die het in het buitenland ontvangt.

Wat kunnen lichtontwerpers in Nederland betekenen?

Vanuit de markt rijzen er vragen op die uitermate geschikt zijn om door lichtontwerpers te worden beantwoord. Zo zijn lichtontwerpers al jaren aan het experimenteren met de rol van het lichtspectrum op het circadiaanse ritme. Een ander voorbeeld is duurzaamheid. Verlichting neemt 19% van alle wereldwijd geproduceerde elektriciteit in gebruik. Er kan dus veel gewonnen worden op verlichtingsgebied en dus met een professioneel lichtontwerp. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn genoeg projecten binnen en buiten Nederland waar lichtontwerpers hun meerwaarde al hebben bewezen.
Kijk voor meer informatie op lichtontwerpnederland.nl

DÉ VERLICHTINGSBEURS VOOR ARCHITECTEN

Op 7 en 8 februari in de Brabanthallen presenteert lichtontwerper Siegrid Siderius haar expertise op lichtontwerp en architectuur in het ochtend lezingenprogramma ‘Art, Science & Technology’. Met de exclusieve architectensessies in combinatie met exposities, de nieuwste innovaties en het meest complete spelersveld, weet Smart Lighting + Design [LED Expo] zich te profileren tot dé verlichtingsbeurs voor architecten. Meer weten? Kijk op www.ledexpo.nl.

In 2018 publiceert ArchitectuurNL een reeks interviews met lichtontwerpers, in februari verschijnt een interview met Siegrid Siderius.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.