Façade Leasing pilot TU Delft

Materialen, Nieuws

Façade Leasing pilot TU Delft

Door: Jacqueline Knudsen | 22-09-2016

De Façade Research Group van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft is, op basis van het pilot project ‘Façade Leasing’, bezig met het ontwikkelen van een circulair businessmodel. Het model is gebaseerd op het gebruik van multifunctionele gevels als ‘performance delivering tools’. Het project is een zoektocht naar hoe een financieel haalbaar leasingconcept neergezet kan worden, met de meest vooraanstaande technologische hoogstanden, en zal een demonstratie zijn van state-of-the-art gevelgeïntegreerde technologieën, bijvoorbeeld ventilatie en verwarming. Een mock up van de circulaire gevel wordt in september 2016 op het EWI gebouw van de Faculteit van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft gemonteerd voor de duur van een jaar.

Circulair bouwen

Het EWI gebouw wordt tijdens dit project gebruikt als testlocatie voor nieuwe methodes in bouwen, organisatie en samenwerking. Het project moet de basis vormen voor verdere ontwikkelingen in de complexe omgeving van contracten, financiële structuren en operationele diensten die nodig zijn om van ‘Façade Leasing’ een uitvoerbaar en te implementeren voorstel te maken. Het onderzoek is erop gericht om Façade Leasing projects in de toekomst mogelijk te maken.

Mock up met 4 panelen

Een paneel in de mock up beschikt over de basisfunctionaliteiten van een traditionele gevel. Een tweede paneel wekt energie op en is gekoppeld met een ventilatie-, verwarming- en koelingunit. Het derde paneel toont verschillende zonweringtechnieken zien en het laatste heeft een nieuwe type buitenzonwering met metalen lamellen. De ramen in de gevel worden automatisch aangestuurd. Deze zijn samen met de zonweringunits en de ventilatievoorziening aangesloten op een wifi-netwerk. Via een tablet zijn alle onderdelen te besturen. Het circulaire aspect aan deze gevelonderdelen is dat de gebruikte componenten makkelijk gedemonteerd en vervangen kunnen worden. Tevens zijn de producten makkelijk te recyclen (bijvoorbeeld omsmelten) als er geen hergebruik mogelijk meer is, zodat dit kan dienen als grondstof voor nieuwe producten. Het uiteindelijke doel van de mock-up is circulaire businessmodellen te ontwikkelen voor de eindgebruiker van een gebouw.

Initiators en samenwerkende bedrijven

Bijzonder aan dit project is dat er heel veel uiteenlopende bedrijven intensief samengewerkt hebben aan een nieuw concept. De initiators van dit concept zijn TU Delft, Climate-KIC en AluEco. AluEco is een stichting die zich inzet voor duurzaamheid in de gevelbranche door middel van onderzoek en ontwikkeling en bestaat uit VMRG, Schüco, Alcoa | Kawneer, Reynaers, SAPA en Hueck. Daarnaast hebben de volgende bedrijven geïnvesteerd in het ontwikkelen van de gevel en het concept: Alkondor, Alcoa | Kawneer, Trox Technik, Somfy, Schuurman Elektrokern Solutions, Scheuten, VML Technologies, Renson, De Haan Westerhoff, MHZ, Kindow, Panelen Holland, Aldowa en Real Capital Systems.

Voor vragen, opmerkingen en meer informatie kan contact opgenomen worden: facadeleasing@tudelft.nl of gekeken worden op www.tudelft.nl/facadeleasing.

Afbeelding: Juan F. Azcárate studeerde in 2014 af aan de TU Delft op zijn onderzoek naar lease gevels. Zijn onderzoek is gepubliceerd in ArchitectuurNL 021 2015 en gebruikt in het pilot project.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.