Goudkleurig glas in Frans wijncentrum

Goudkleurig glas in Frans wijncentrum

Materialen
Door: Petra Starink | 13-07-2016

In Bordeaux staat cultureel centrum La Cité du Vin, waar bezoekers alles kunnen leren over wijn. Het gebouw is ontworpen door Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van XTU Architects. Het gebouw springt direct in het oog door de 900 panelen met goudkleurig glas, en het observatieplatform bovenop de 55 meter hoge toren dat uitzicht geeft op de stad en de omliggende wijngaarden.

XTU Architects wilde het allerbeste glas gebruiken vanwege de speciale rol die het moest vervullen bij de reflectie van licht binnen en buiten en zij kozen voor het gevelbekledingsbedrijf Coveris uit Frankrijk. Zij namen op hun beurt contact op met Guardian Glass in Europa, een toonaangevend fabrikant van high-performance architecturaal glas. “Het glas kiezen was een lang proces,” aldus Coveris. “Het was van vitaal belang om de juiste producten te kiezen, die zowel technisch als esthetisch het meest geschikt waren.

Types glas

Er werden twee types glas geselecteerd: Guardian SunGuard Solar Gold 20 en Guardian UltraClear. Veel architecten hebben de voorkeur voor de SunGuard Solar Gold 20. De goudkleurige coating wordt aangebracht op Guardian ExtraClear®-vlakglas. Dit heeft voordelen in vergelijking met gekleurd glas. Dit biedt niet alleen een zonwering van hoge kwaliteit, maar dankzij een goede weergave benaderen de kleuren die worden waargenomen de reële kleuren  goed als van binnen naar buiten wordt gekeken.  In vergelijking met traditioneel glas zorgt Guardian UltraClear-glas met laag ijzergehalte voor een hogere lichttransmissie en een grotere kleurneutraliteit, waarbij ‘echt’ daglicht wordt binnengelaten om een verbeterd gevoel van ruimte en licht te geven.

900 afzonderlijke glaspanelen

Voor de grote toren van het gebouw werd glas gebruikt om een afzonderlijke facade te creëren die de structuur omhult en die de esthetiek volledig tot zijn recht laat komen. In totaal werden ongeveer 900 afzonderlijke glaspanelen gebruikt, waarvan sommige werden voorzien van zeefdrukken, met in totaal 20 verschillende patronen. Alle panelen zijn verschillend, waarbij de maximale afmetingen 5,1 m x 1,5 m bedragen. Drie verschillende types panelen werden gebruikt: monolithisch, gelamineerd en driedubbel gelamineerd.

Geometrie van het gebouw

Op het laatste type is SunGuard Solar Gold 20-coating aangebracht. Alle panelen werden op de bouwplaats afzonderlijk in positie gemanoeuvreerd en bevestigd op 4500 afzonderlijke bevestigingselementen van 50 mm tot 270 mm hoog. Het bevestigingssysteem moest met speciale software worden geprogrammeerd vanwege de specifieke geometrie van het gebouw. De uiteindelijke glazen gebouwomhulling beslaat 2700 vierkante meter.
Meer info over La Cité du Vin is hier te vinden

Beeld: Guardian.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.