Haus Postplatz,Dresden

Materialen

Haus Postplatz,Dresden

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-07-2020

Wonen met uitzicht op de laat-barokke architectuur van het Zwingermuseum in Dresden, dat kan in Haus Postplatz van architectenbureau Tchoban Voss. De gevels zijn bekleed met grijswitte bakstenen met karakteristieke kolenbrandaccenten en een handstrichachtige oppervlaktetextuur.

Het laat-barokke paleiscomplex de Zwinger ligt niet ver van de Elbe en reikt met zijn formele tuin tot aan de noordrand van de Postplatz. De noord- en westzijde van de Postplatz bleef lange tijd onbebouwd, om pas deze eeuw te worden ingevuld met het SAP-gebouw (de Wilsdruffer Kubus, opgeleverd 2008) en het Zwingerforum (2013). Recentelijk werd de zuidpunt van het plein ingevuld met de nieuwbouw van Haus Postplatz.

Solitaire bouwblok

Het solitaire bouwblok van architectenbureau Tchoban Voss heeft een klassieke opbouw van plint, middenpartij en beëindiging. In de twee verdiepingen hoge plint van het gebouw bevinden zich winkels, kantoren, horeca en een sportschool. Vanaf de derde verdieping wordt gewoond. De huurwoningen zijn gegroepeerd rond een groen binnenhof op het dak van de plint en kijken aan de pleinzijde uit op Postplatz en Zwinger. Het woonwerkgebouw wordt beëindigd door een smalle uitkragende daklijst met daarachter een terugliggende woonverdieping met terassen. Haus Postplatz heeft een ondergrondse garage met plek voor 150 auto’s.

Architectuur sluit aan op omliggende bebouwing

De architectuur van Haus Postplatz sluit aan op de omliggende bebouwing, licht projektarchitect Jörg Rudloff toe: “De vormentaal is beïnvloed door klassieke voorbeelden van stadse winkel- en woonhuizen, aangevuld met een passende detaillering en plasticiteit voor de gevels. Dankzij de afgeronde hoekpartijen ontstond stedenbouwkundig gezien een solitair, formeel bouwblok dat een beeldbepalende invulling aan het plein is.”

Haus Postplatz rondt ruimtelijk de zuidzijde van het Dresdener stadsplein af. Rudloff: “Samen met SAP-gebouw en Zwingerforum ontstond hier een stedenbouwkundig homogene, rustige pleinwand tegenover het Zwingerpaleis. Hoofdvorm, hoogte, geleding en vormgeving van Haus Postplatz richten zich in hoge mate op de buurpanden aan het plein.” De klok aan de voorgevel van Haus Posthaus refereert aan de historie van het stadsplein, waaraan ooit het oude postkantoor van Dresden lag.

Bakstenen met kolenbrandaccenten aan de gevels

Aan de gevels kreeg Haus Postplatz de handstrich-projectsortering „Postplatz HS“ van Hagemeister. De sortering heeft een kleurenspectrum van grijswit tot beige en bezit krachtige kolenbrandaccenten en een handstrichachtige oppervlaktetextuur. Die zorgen aan de gevels voor een levendig en divers aanzicht. De gevel bezit decoratief terugwijkend metselwerk rond de negges op de begane grond en de eerste woonverdieping. Deze ornamenten werken als lijsten, bekroond met uiterst smalle gemetselde lateien. Op de derde verdieping is de metselwerkdecoratie ook toegepast in de penanten tussen de vensters.

Jörg Rudloff wijst op de voordelen van de Hagemeistersteen bij de vormgeving: „Al direct op het niveau van de enkele steen komt het materiaaloppervlak optisch en haptisch aangenaam over. De baksteen vloeit daarnaast als het ware achteloos over de stedenbouwkundig gewenste afgeronde hoekpartijen van het gebouw. Bovendien overtuigt het gevelaanzicht van grote afstand en wordt het rijker naarmate men dichter bij de gevel komt.”

De inzet van baksteen beperkt zich in Haus Postplatz tot de pleingevel en de beide straatgevels. Het binnenhof kreeg gepleisterde gevels, die zich voegen naar het metselwerk. Ook de overige gevelmaterialen passen zich optisch aan de baksteenfaçades aan, zoals de terugliggende aluminium kozijnen.

Projectgegevens

Architectuur: Tchoban Voss Architekten BDA, Dresden
Projectarchitect: Jörg Rudloff
Ontwikkelaar: FAY Projects GmbH, Mannheim
Baksteen: Objektsortierung „Postplatz HS” (handstrich)
Formaat: ModF (290 x 90 x 52 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 4.000 m²
Fotografie: Florian Selig/Michael Moser

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.