Lineair plafondsysteem van vilt

Materialen

Lineair plafondsysteem van vilt

Door: Petra Starink | 14-09-2016

Hunter Douglas introduceert een nieuw modulair lineair vilten plafondsysteem met unieke kwaliteiten op het gebied van design en duurzaamheid. Het plafondsysteem Heartfelt is gemaakt van Cradle to Cradle-gecertificeerd vilt, een natuurlijk en zacht materiaal met een warme uitstraling en uitstekende akoestische eigenschappen.

Vanuit de architectuur is al lange tijd interesse in het natuurlijke materiaal, vertelt Bjarne Hammer van het Deense architectenkantoor Schmidt Hammer Lassen Architects. ‘Vilt is fantastisch om mee te werken als architect. Het is een materiaal dat emotie opwekt; het voelt warm aan en heeft een geweldige natuurlijke look and feel.’ Hammer is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het vilten plafondsysteem.

Functionele kwaliteiten van vilt

Naast de esthetische kwaliteiten roemt hij de functionele kwaliteiten van vilt. ‘De meeste lineaire plafondsystemen zijn van metaal – vaak aluminium. Met metaal krijgt een architect echter altijd te maken met twee uitdagingen: de sterke reflectie van licht én geluid. Vilt biedt hier een organische oplossing voor: het “breekt” licht op zo’n manier dat er een mooie, natuurlijke kleur ontstaat. Tegelijkertijd is vilt van nature een geluidsabsorberend materiaal. Dat maakt het voor architecten veel eenvoudiger om een goede gebouwakoestiek te realiseren.’ Dat het materiaal Cradle to Cradle-gecertificeerd is, en dus duurzaam, noemt Hammer ‘een zeer welkome bonus’.

Akoestische eigenschappen 

Het lineair vilten paneel is vervaardigd van niet-geweven thermo-gevormde PES vezels. De viltpanelen (40 x 55 mm) zijn leverbaar in vijf tinten grijs, van off-white tot antraciet. De akoestische eigenschappen van het plafondsysteem zijn bovengemiddeld. Bij een gesloten plafond is de akoestische waarde (αW) van het product 0,9, aflopend naar 0,7 bij een plafond met 20% openheid en 0,4 bij 60% openheid.

Gunstig voor binnenklimaat

Met het modulaire plafondsysteem kunnen architecten, installateurs en gebouweigenaren de akoestiek in elke ruimte nauwgezet beheersen. De voegbreedte van de panelen en de hoogte waarop het plafondsysteem wordt afgehangen, bepaalt hoe het geluid zich door de ruimte beweegt. Het plafondsysteem is   onderhoudsvriendelijk – het is stof- en vuilbestendig – en de impact van het materiaal op het binnenklimaat is zeer gering: VOC uitstoot klasse A+, M1.

Cradle to Cradle-gecertificeerd

Hunter Douglas ontwikkelde HeartFelt® volledig in eigen beheer.‘Voor de productie van het juiste soort vilt hebben we uitvoerig onderzoek gedaan, waarbij brandveiligheid – naast duurzaamheid, design en akoestiek – het belangrijkste uitgangspunt was. In Er is een speciale vezel verwerkt die ervoor zorgt dat het materiaal voldoet aan de hoogste brandveiligheidsclassificatie voor modulaire plafondsystemen, daarnaast is het 100% recyclebaar en Cradle to Cradle-gecertificeerd (brons).’

Nieuwe productietechnieken

Voor het productie- en vormingsproces van de panelen en het draagsysteem werd een gepatenteerde nieuwe techniek ontwikkeld waarbij het materiaal wordt gevormd met behulp van verhitting. De panelen kunnen zonder onderbrekingen gemaakt worden. Hunter Douglas ontwierp een nieuw afhangsysteem dat optimaal gebruik maakt van de verende eigenschappen van HeartFelt®.

Montage

Monteurs kunnen de vilten panelen eenvoudig in de dragers klikken. Daarbij snijdt het materiaal niet, maakt het geen krassen als het tegen een muur of wand komt en raakt het niet beschadigd bij stoten of vallen.  De dragers zijn gemaakt van gecoat aluminium met een hoogte van ongeveer 52 mm. De totale systeemhoogte bedraagt 92 mm. De afstand van hart tot hart tussen de dragers is 1200 mm.

Beeld: Hunter Douglas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.