Maatwerkgevel JK House

Materialen

Maatwerkgevel JK House

Door: Peter de Winter | 21-08-2019

In zijn zoektocht naar de juiste gevelbekleding voor JK House kwam Jacco van Wengerden uiteindelijk uit op cortenstalen looproosters. Met dit ongebruikelijke bouwmateriaal loste de architect in één keer een aantal vraagstukken op. Cortenstaal is relatief betaalbaar, past bij de omringende bebouwing en refereert naar het lokale verleden. Door zijn kleur past het bij de behoudende welstandsnota Bezuidenhout én bij de wensen van zijn opdrachtgever.

JK House

JK House dankt zijn naam aan Jenny en Klaas-Jan, de oorspronkelijke opdrachtgevers. Door een samenloop van omstandigheden moesten deze echtelieden afhaken en besloot de eigenaar van de grond de bouw toch door te zetten. Aanvankelijk met het idee er zelf te gaan wonen, later om de villa door te verkopen aan een particuliere opdrachtgever.

Juiste gevelbekleding

JK House staat in het Haagse Bezuidenhout op een ongebruikelijke kavel omringd door bestaande woningen uit de jaren dertig. Op de plek van de woning stond vroeger een tuincentrum. De maximum bouwhoogte is vier meter. De bouwkavel is behoorlijk aan de maat wat een woning met een flinke voetprint mogelijk maakt. Van Wengerden begreep direct de potentie van de kavel. Hier kon hij een villa realiseren die zich bij wijze van spreken op kousenvoeten zou schikken naar de omringende bebouwing. Door de verschillende ruimtes optimaal te positioneren, kon hij zorgen voor de benodigde privacy en bezonning. Als hij het juiste gevelbekledingsmateriaal wist te vinden, kon hij bovendien refereren aan het voormalige tuincentrum op deze plek.

In de breedte

De maximum bouwhoogte van vier meter maakte toepassing van een verdieping onmogelijk. ‘En als het dan niet in de hoogte kan, zoek je het in de breedte’, legt Van Wengerden uit. ‘JK House kreeg daarom een vloeroppervlak van 200 vierkante meter en bestaat uit een grote woonkamer omringd door vier andere kamers.’ De entree ligt centraal in de woning in een mooie hoge ruimte met veel licht. Bijzonder aan het ontwerp is dat de vloer van de woonkamer en de masterbedroom in het maaiveld gedrukt zijn. De vensterbanken zijn hier op zithoogte gemaakt (van buitenaf gezien op maaiveldniveau) en uitgevoerd met diepe neggen. Idee achter deze ontwerpbeslissing is een optimaal contact tussen binnen en buiten bewerkstelligen. De vloeren van de andere ruimtes liggen op maaiveldniveau. Bovenaan de constructieve kern van JK House is een groot daklicht aangebracht met daaronder het zogenoemde kraaiennest, een soort studieplek. Het dak is uitgevoerd als een groen dak en loopt vanaf de woonkamer naar rand af onder een flauwe helling.

Open structuur voor gevel

Jacco van Wengerden zocht voor de gevel naar een open stevige structuur die wat kleurstelling betreft zou aansluiten bij de behoudende eisen van welstand. De omringende bebouwing bestaat namelijk uit jaren dertig woningen met als dominante kleuren (baksteen) rood en wit (ramen, kozijnen en boeiboorden). Looproosters van cortenstaal verkleuren tot roestrood. Welstand was door die materiaalkeuze en het gegeven dat de roosters een goede ondergrond vormen voor de klimplanten die op termijn de roosters gaan bedekken direct akkoord met zijn ontwerp. Met de groene begroeiing kon Van Wengerden bovendien refereren aan het tuincentrum dat ooit op deze plek stond en dat ontwerpidee had hij van meet af aan voor ogen.

PcP Nederland

In zijn materiaalzoektocht kwam hij uiteindelijk uit bij PcP Nederland uit Oudenbosch, een fabrikant van industriële loop- of maasroosters. PcP bleek in staat alle benodigde roosters voor de gevel op maat te maken. ‘En maatwerk was beslist noodzakelijk’ zegt Van Wengerden. Om comfortabel te kunnen lopen is de standaard maaswijdte van looproosters 3 x 3 cm. Bij een gevel gaat het om doorzicht en veiligheid en gelden dus andere eisen. Daarnaast wilde ik zoveel mogelijk levendigheid in de gevel aanbrengen wat lukt door te variëren met de maaswijdte en hoogte van de roosters.’ Al het zichtbare glas in JK House is vast. Voor die vaste glazen geveldelen zijn geen roosters aangebracht, wel erboven. Alle te openen ramen in de bad- en slaapkamers zitten achter de looproosters, met het oog op inbraakwering en spuiventilatie in de slaap- en badkamers.

Speciale folie op glas

Om de voorkomen dat de ramen achter de roosters door roestwater worden aangetast, is een speciaal folie op het glas aangebracht. De roosters boven al het zichtbare glas zijn voorzien van zorgvuldig gedetailleerde afwatergootjes. Op die manier zal aflopend roest(hemel)water het glas niet aantasten. ‘Voor de fabrikant was dit een onalledaagse opdracht en voor mij was het samenwerken met een ongebruikelijke partner. En dat is precies wat mijn vak zo interessant maakt. Als architect doe je aan toegepaste kunst en ben je steeds op zoek naar vernieuwing. Die kan je vinden in oneigenlijke bouwmaterialen zoals looproosters van cortenstaal. Als je dan een ongebruikelijke partner vindt als PcP en je verstaat elkaar goed, dan kan er iets bijzonders ontstaan. JK House lijkt in niks op de omringende huizen, maar past door zijn vorm en kleurgebruik toch in die omgeving. Om een dergelijke opdracht tot een goed einde te brengen, heb je bovendien een opdrachtgever nodig die in je gelooft. Dat was op alle vlakken het geval.’

Fotografie: Miriam van der Hoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.