Onderzoek milieuvriendelijke dakbedekking

Onderzoek milieuvriendelijke dakbedekking

Materialen
Door: Petra Starink | 06-04-2016

Onderzoek milieuvriendelijke dakbedekkingWageningen UR Food & Biobased Research werkt aan een duurzaam alternatief voor conventionele dakbedekkingen, zoals bitumineuze of synthetische dakbedekking. Het doel is een 100 procent biobased, milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen dat zowel op kwaliteit als op kosten kan concurreren met bestaande dakbedekkingsproducten.

Alternatief voor PVC en bitumen

Bitumen en ook PVC worden veel gebruikt als basis voor dakbedekkingsproducten. Het levert kwalitatief uitstekende producten op die lang mee gaan, maar de keerzijde is dat bitumen en ook PVC uit aardolie wordt gemaakt. De productie zorgt voor relatief veel CO2-uitstoot en er is behoefte aan een duurzaam alternatief.

Biobased

Volgens onderzoeker Richard Gosselink van Food & Biobased Research moet het mogelijk zijn een volwaardig alternatief te ontwikkelen dat volledig uit biomassa wordt gemaakt. ‘De petrochemische componenten in dakbedekking zijn allemaal te vervangen door biobased alternatieven. Het grootste technische obstakel is dat biomassa minder waterbestendig en reactiever is dan bitumen. Met dit onderzoek willen we te weten komen hoe we dit probleem kunnen oplossen.’

Hoogwaardige materialen ontwikkelen

Het DISCOVER-project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM). Doel van dit programma is hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Die worden op steeds grotere schaal toegepast in de praktijk. Het onderzoek  richt zich op twee soorten polymere materialen: polymeren die  planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. Het BPM-programma wordt mede gefinancierd vanuit de Topsector Chemie en staat onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.