Prefab metselwerk toegepast in studentencomplex Leiden

Materialen

Prefab metselwerk toegepast in studentencomplex Leiden

Door: Petra Starink | 23-11-2020

Voor de westrand van het Leidse herontwikkelingsgebied van Meelfabriek De Sleutels ontwierp architect Jan Splinter het DUWO-gebouw; twee minimalistische bouwblokken met appartementen en maisonnettes voor studenten. Met de lichtgele, genuanceerde Hagemeistersortering Rostock GT+FU haken de twee volumes van het DUWO-ontwerp aan op de architectuur van de Leidse binnenstad en de bebouwing op het terrein van de meelfabriek. In de repeterende gevels van de nieuwbouw zijn prefab elementen met steenstrips toegepast.

Herontwikkeling

Het grootschalige industriecomplex aan de Leidse Zijlsingel met rijksmonumentenstatus bestaat uit een ensemble van dertien fabrieksgebouwen die gerealiseerd werden tussen de late negentiende eeuw en het Interbellum. De panden verloren in 1988 hun industriële functie. Momenteel wordt het gebied herontwikkeld en verrijzen in en om de industriepanden woningen, kantoren en winkels, een hotel, een restaurant, sport & wellnessvoorzieningen en ruimte voor kunst en cultuur.

DUWO

Het DUWO-gebouw van het Haagse bureau Splinter Architecten staat aan de westelijke rand van het herbestemmingsgebied, op de grens van het Meelfabriekterrein en de Leidse binnenstad. De hoofdvorm van de nieuwbouw stamt uit het oorspronkelijke masterplan voor de herbestemming, van de Zwitserse architect Peter Zumthor. Het DUWO-gebouw bestaat uit twee woonblokken met 55 studentenappartementen (28 maisonnettes van 88 m² en 27 gelijkvloerse appartementen van 74 m²) en een ondergrondse enkellaagse parkeerkelder.

Minimalistische vormgeving

Voor een goede aansluiting op de utilitaire Meelfabriek koos projectarchitect Jan Splinter voor een minimalistische vormgeving van het DUWO-gebouw: “Dat geeft het ontwerp een kernachtigheid en een terughoudendheid die passen bij de opgave.” De gevelstructuur heeft een repeterend patroon van gelijke gevelopeningen met diepe negges, dat de gevels een sterk ritmisch en plastisch aanzien geeft. In de kopgevels is dat gevelpatroon doorgezet met muurkassen.

Aan de gevels kreeg het DUWO-gebouw metselwerk, om de nieuwbouw goed te laten aansluiten op zowel de oude binnenstad als de Meelfabriek. Jan Splinter: “Om de samenhang tussen oud en nieuw te versterken, zochten we in de sortering voor de nieuwbouw naar verwantschap met het gele metselwerk van het naastgelegen voormalige kantoorgebouw van de Meelfabriek, een pand uit het Interbellum.”

Prefabricage gevelsteen

Daarnaast leende het regelmatige patroon van de gevels zich uitstekend voor prefabricage. Jan Splinter: “Prefabricage is hier ook een referentie aan de bakstenen fabrieksgebouwen uit de lakenindustrie die hier voor de stadsvernieuwing aan de grachten stonden.” Prefabricage stelde aanvullende eisen aan de gevelsteen. Splinter: “Voor de prefab elementen was een strakke steen vereist, vanwege de geringe maattoleranties in de prefab delen.”

Strakke steen

Die strakke steen werd de Hagemeistersortering Rostock GT+FU in Waalformaat. Splinter: “Voor het DUWO-gebouw verzaagde Hagemeister de stenen tot steenstrips die zijn ingestort in de prefab balken en kolommen van beton. We hebben hier de voetzijde van de steen ingezet, met nuanceringen en sinteringen.”

Splinter koos in de prefab delen overwegend voor een halfsteens verband. De horizontale banden in de gevels hebben verticaal metselwerk, de muurvlakken in de kopgevels zijn uitgevoerd met – traditioneel gemetseld – staand metselwerk. Splinter: “Nadien is nog wel gevoegd, om de eenheid in de gevel niet te verstoren met de naden van de prefab delen. De diepe voeg haalt de steen naar voren en maakt hem sprekend.”

Industrieel accent met cortenstaal

Om het DUWO-gebouw verder te verbijzonderen en een industrieel accent toe te voegen zijn de hekwerken van de inpandige balkons, de loopbrug tussen de twee bouwdelen en de entree aan de kopgevel uitgevoerd in cortenstaal. De donkere, ver terugliggende kozijnen zijn uit geanodiseerd aluminium, eveneens om aan te sluiten bij de industriële sfeer van De Meelfabriek.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Stichting DUWO, Leiden
Architectuur: Splinter Architecten, Den Haag
Projectarchitect: Jan Splinter
Hoofdaannemer: Van der Wiel Bouw, Noordwijk
Baksteen: Rostock GT+FU
Formaat: WF (210 x 100 x 65 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 3.000 m² (prefab)
Fotografie: Hagemeister / Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.