Uitrusten op biobased banken

Uitrusten op biobased banken

Materialen
Door: Petra Starink | 15-08-2016

Biobased baken HoofddorpOp de hoek van het Burgemeester Van Stamplein en de Nieuweweg in Hoofddorp staan biobased banken gemaakt van gras, hennep en vlas. De banken zijn onderdeel van een project van 8 . Al eerder werden er biobased banken op Schiphol Plaza geplaatst.

Biobased materialen

In het gebied bij de start- en landingsbanen van Schiphol wordt olifantsgras, vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen zijn vogelwerend en geluidsabsorberend en de gewassen zijn de basis voor biobased materialen. De vezels uit de hennep en het vlas worden gebruikt in biocomposiet waarvan de buitenkant van de banken zijn gemaakt. Olifantengras wordt gebruikt voor het biobeton waarmee de banken zijn gevuld.

Hennep en vlasvezels

De banken in Hoofddorp zijn groen, het middengedeelte is transparant waardoor de hennep- en vlasvezels goed zijn te zien.
De eerste twee banken staan sinds april op Schiphol Plaza. Ook staat er een bank bij gebouw “The Base” en een op Schiphol-Oost voor het Constellationgebouw. Deze zijn allemaal gebroken wit van kleur.

De bankjes zijn een samenwerking van de gemeente Haarlemmermeer, Schiphol, Miscanthusgroep, Hogeschool Inholland, Strukton, HempFlax en TSG Group.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.