Uitvinder bio-beton genomineerd

Uitvinder bio-beton genomineerd

Materialen
Door: Petra Starink | 22-04-2015

De Nederlandse microbioloog Henk Jonkers is genomineerd voor de European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB) voor zijn uitvinding van bio-beton van de toekomst, waarbij hij zich liet inspireren door de natuur. Het resultaat is beton met een bacteriële component.

Beton dat zichzelf kan herstellen

Bouwen met beton dat zichzelf kan herstellen? Het lijkt een utopie, maar als het aan microbioloog  en uitvinder Henk Jonkers  ligt is dit binnenkort de realiteit. De Nederlandse onderzoeker ontwikkelde het bio-beton van de toekomst. Jonkers: “Het mooie aan deze kalksteen-producerende bacteriën is dat ze ruim 200 jaar in beton kunnen overleven en dat ze zelf in actie komen als er schade optreedt. Als er bijvoorbeeld barsten ontstaan door druk op het beton, worden deze vanzelf gedicht. Hoe mooi is dat?” De uitvinding van Jonkers heeft legio toepassingen en is momenteel vertaald naar drie producten die dit jaar op de markt verschijnen: zelf-herstellend beton, reparatiemortel en een vloeibare reparatie-variant. Het bio-beton van de toekomst kan dus zowel voor nieuwbouw als onderhoud en renovatie worden gebruikt.

Europan Inventor Award

Henk Jonkers is genomineerd voor een Europan Inventor Award die sinds 2006 jaarlijks wordt uitgereikt door het Europees Octrooibureau. Dit jaar vindt de tiende editie van de uitreiking van deze uitvindersprijzen op 11 juni plaats in Parijs. Met deze uitvindersprijzen worden inventieve personen en teams bekroond die met hun baanbrekende werk antwoorden geven op de uitdagingen van onze tijd en bijdragen aan de maatschappelijke ontwikkeling, economische groei en welvaart.

Foto: TU Delft

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.