Vierkante baksteentoren met uitkragende balkons

Materialen

Vierkante baksteentoren met uitkragende balkons

Door: Petra Starink | 23-09-2020

In het westelijke deel van de nieuwbouwwijk Gutleutmatten in Freiburg markeert een vierkante baksteentoren naar ontwerp van architectenbureau Harter & Kanzler de entree tot de nieuwe wijk.

De in 2019 opgeleverde nieuwbouwwijk Gutleutmatten in het stadsdeel Haslach past naadloos in het duurzame profiel van Green City Freiburg. De woningen zijn gebouwd volgens de passiefhuisstandaard, en de wijk is deels autovrij. Met zonne-energie en warmtekrachtkoppeling bezit de wijk een duurzaam energieconcept.

Gutleutmatten is een van de belangrijkste stedelijke herontwikkelings-gebieden van Freiburg. De nieuwbouwwijk bestaat uit Gutleutmatten West (280 woningen voor rond 700 bewoners) en Gutleutmatten Oost (220 woningen voor ongeveer 580 bewoners). Daarnaast is in het nieuwbouwgebied voorzien in bedrijfsruimtes, kinderopvang, een centraal wijkplein en openbaar groen met speelplekken.

Woontoren van 26 meter hoog

Als entreegebouw voor Gutleutmatten West ontwierp architectenbureau Harter & Kanzler een 26 meter hoge toren met 23 woningen en 23 ondergrondse parkeerplekken. Het gebouw is vormgegeven als een zogeheten Punkthochhaus, hoogbouw met een vierkante plattegrond. Deze gebouwtypologie biedt fraaie zichtassen, en een gebouw dat als landmark de entree van de nieuwe woonwijk markeert.

UiItkragende hoekbalkons

De heldere stapeling van verdiepingen bezorgt het ontwerp van Harter & Kanzler een uitgesproken solitair en torenachtig karakter met ver uitkragende hoekbalkons. De gevels van de woontoren werden bekleed met Hagemeisterbakstenen van de sortering Weimar HS in dunformaat. De steen met zijn wit-lichtbeige grondtoon, voorzien van zwart-antraciete kolenbrandaccenten, bezit een handstrichachtige textuur.

Gemetselde gevelvelden

Het gebouw heeft op elke verdieping twee horizontale twee banden met metselwerk. Op vloerniveau worden de verdiepingen geaccentueerd door vlakke gevelvelden gemetseld in Vlaams verband en voorzien van voegwerk dat aansluit op de kleur van de Hagemeistersortering. Deze banden zijn doorgezet in de uitkragende balkons. Boven deze banden bevinden zich in het oog springende gemetselde gevelvelden met een reliëf uit uitkragende baksteenkoppen.

Projectgegevens

Architectuur: Harter+Kanzler, Freiburg
Projectbegeleiding en bouw: BOLD GmbH und Co. KG
Baksteen: Weimar HS (handstrich)
Formaat: DF (240 x 115 x 52 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 1.800 m²
Fotografie: Hagemeister/Florian Selig

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.