Woonhuis met gemetselde ronde toren

Materialen

Woonhuis met gemetselde ronde toren

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-07-2020

Het opleidingsinstituut met woonhuis in de gemeente Greven in Noordrijn-Westfalen is een ontwerp van architectenbureau Kleihues + Kleihues. Voor de gevel werd gekozen voor de Holsten baksteen met donkerrode grondtonen en kolenbrandaccenten.

In het opleidingsinstituut met woonhuis vatten de projectarchitecten Jan Kleihues en Norbert Hensel de beide functies in een als een eenheid ontworpen gebouw dat zich voegt naar de karakteristieken van de locatie; hier komen een klein industrieterrein en een cluster van parkachtige woonkavels bij elkaar.

Wonen en werken zijn overwegend op die groene buitenruimte georiënteerd. Aan de tuinzijde kreeg het gebouw grote glaspartijen met schuifpuien, een uitkragend balkon en een dakterras, die bruggen slaan tussen binnen en buiten. De tuin wordt tijdens opleidingen gedurende pauzes gebruikt als verblijfsruimte. Dat geldt ook voor het dakterras: het paviljoen op het dak dient als spreekkamer en wordt ingezet voor bijeenkomsten en evenementen.

Gemetselde ronde toren

Aan de entreezijde, georiënteerd op het industrieterrein en een aanpalend woonhuis, gaven Kleihues en Hensel het gebouw een gesloten kopgevel met grote gemetselde gevelvelden en een in het oog springende gemetselde toren met een cilindertrap. Ook de langsgevel parallel aan de Grüner Weg is vanwege de industriebebouwing relatief gesloten.

Hoofdrol voor baksteen

Aan de gevels en in het interieur kozen Jan Kleihues en Norbert Hensel voor een passende mix van materialen: Westvaals eiken voor de entreepartij en eiken planken plus Dietfurter zandsteen voor de vloeren onderstrepen de eenheid van scholingscentrum en woonfunctie. Baksteen vertolkt aan de gevels van het gebouw een hoofdrol. Daarmee knopen Kleihues en Hensel aan op de lokale bouwcultuur, waarin baksteen domineert, en bedden het gebouw daarmee bovendien fraai in in het parkachtige landschap achter de nieuwbouw.

Metselwerk rond balkon en terras

De Hagemeistersortering „Holsten GT“ is in de gevels van het opleidingsinstituut in dunformaat (240 x 115 x 52 mm) verwerkt en verleent het gebouw rondom structuur en eenheid, onder meer dankzij de in dieppe negges terugliggende vensterpartijen en het doorzetten van het metselwerk rond balkon en terras. Ook het kien positioneren van de dilataties en het donkere voegwerk dragen aan die eenheid van het gevelinzicht bij. De donkerrode kleur en de krachtige kolenbrandaccenten zorgen in de in wildverband gemetselde gevels voor een gevarieerd kleurenpalet.

Projectgegevens

Ontwerp: Kleihues + Kleihues Gesellschaft von Architekten mbH, Dülmen
Projectarchitecten: Jan Kleihues en Norbert Hensel
Baksteen: Holsten GT
Formaat: DF (240 x 115 x 52 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 530 m²

Fotografie: Roland Borgmann.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.