Meetmethode losmaakbaarheid belangrijk voor circulair bouwen

Kennis

Meetmethode losmaakbaarheid belangrijk voor circulair bouwen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-02-2020

Een van de belangrijkste voorwaardes voor circulair bouwen is losmaakbaarheid. Hiervoor is een meetmethodiek ontwikkeld, waardoor het meegenomen kan worden in bestaande certificering zoals BREEAM-NL en GPR gebouw. Losmaakbaarheid zou nu al een belangrijke rol moeten spelen in bouwprojecten, want alle gebouwen die we nu bouwen, gaan zeker 50 of 100 jaar mee.

Beelen NEXT is betrokken bij het ontwerp van nieuwe gebouwen om hergebruik van materialen te bevorderen, vertelt commercieel directeur Axel Hendriks. “Het is vooral slim om goed te kijken hoe je materialen verbindt aan het gebouw en of ze makkelijk los te maken zijn.” Dat wordt bevestigd door Mike van Vliet van Alba Concepts. “We merken in de praktijk dat losmaakbaarheid een belangrijk element is van circulariteit. Maar er is nog geen universele meetmethode voor.”

Methodiek om losmaakbaarheid te meten

Alba Concepts ontwikkelt daarom momenteel samen met DGBC en WE-adviseurs een methodiek om losmaakbaarheid te meten. Deze methode is gebaseerd op vier factoren: type verbinding, toegankelijkheid van de verbinding, doorkruising en vorminsluiting. Van Vliet: “De methodiek houdt in dat we per bouwelement kijken hoe het met elk van deze vier factoren gesteld is en dit brengen we terug in één score.” Deze score kan vervolgens gewaardeerd worden in de bestaande systematiek van BREAAM-NL en GPR Gebouw.  Het rapport ‘Een meetmethode voor losmaakbaarheid’, dat in opdracht van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie  door een consortium van Alba Concepts, Dutch Green Building Council, RVO en W/E Adviseurs is gerealiseerd, is online gepubliceerd. Iedereen kan gebruik maken van de methode en men wordt uitgenodigd zijn bevindingen te delen.

Circulair bouwen

Hendriks vindt losmaakbaarheid essentieel in circulaire bouwprojecten. “Soms komen we dingen tegen waarvan we denken: ‘mooi, maar niet voor hergebruik’. Een binnendeurkozijn dat helemaal verankerd is in de muur en niet losmaakbaar is, is niet als zodanig  te hergebruiken.” Ook Van Vliet stelt dat losmaakbaarheid niet zomaar een onderdeel van circulair bouwen is. “Losmaakbaarheid is een kritische stap die hoogwaardig hergebruik van materialen mogelijk maakt. Het hergebruik van materialen wordt onrendabel als ze moeilijk los te maken zijn uit een constructie omdat er te veel werk in gaat zitten.”

Tekst: Joop van Vlerken

Fotografie: Petra Starink. Circulair paviljoen Circl Zuidas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.