Modulaire bouw leidt tot 50% minder CO2-emissies

Actualiteiten, Kennis, Nieuws, Producten

Modulaire bouw leidt tot 50% minder CO2-emissies

Door: Marjolein de Wit - Blok | 12-01-2023

Daiwa House Modular Europe deed onderzoek naar de CO2 voetprint van modulaire bouw. Hieruit bleek onder meer dat bij modulaire bouw 50% minder CO2 wordt uitgestoten dan bij traditionele bouw. Het onderzoek is gevalideerd door het onafhankelijke milieuadviesbureau EcoReview, specialist op het gebied van Life-Cycle Assessment, milieuproductverklaringen en Environmental Product Declaration.

Als Europese organisatie met Nederlandse en Japanse wortels richt Daiwa House Modular Europe zich op geïndustrialiseerd modulair bouwen. Daarbij nam het bedrijf altijd aan dat de CO2-footprint van modulaire bouw gunstiger zou zijn als de traditionele bouw. Om deze aanname te bevestigen, maakte het bedrijf een analyse.

Onderzoek

De analyse is gemaakt op basis van een gebouw van 6000 m2, met vier verdiepingen dat 75 jaar staat. De levensduur voor woningen is bepaald volgens de methode Milieuprestatie gebouwen. Vervolgens is de CO2-footprint van modulaire bouw en traditionele bouw bepaald.

Een onafhankelijke constructeur berekende beide gebouwen constructief en vergeleek hen met elkaar op basis van volledig gelijke eisen. Het industrieel bouwen en het effect van het hergebruik van modules ten opzichte van het slopen van een pand zijn in de analyse meegenomen. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de materialen die nodig zijn en wat er gebeurt met het afval naderhand. Wordt dit bijvoorbeeld hergebruikt, gerecycled, verbrand of gestort?

De CO2-footprint berekening in deze analyse is zo goed mogelijk gebaseerd op de NMD Bepalingsmethode 3.0 in combinatie met het gebruik van de CO2-emissiefactoren zoals beschreven op co2emissiefactoren.nl.

Conclusie

Uit de analyse bleek inderdaad dat de modulaire bouwmethode tot ruim 50% minder CO2-uitstoot leidt dan traditionele bouw. Dit is te danken aan de materialen die worden gebruikt, het bouwproces en het kleinere aantal transportbewegingen van en naar de bouwlocatie. Maar vooral de waarde van de herinzetbaarheid van de modules en het demonteren in plaats van slopen, dragen bij aan een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.

Afbeeldingen: Daiwa House Modular Europe

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.