Nieuw BRISwarenhuis klaar voor Omgevingswet

Kennis, Wet- en regelgeving

Nieuw BRISwarenhuis klaar voor Omgevingswet

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-05-2022

Het online kennissysteem BRISwarenhuis is doorontwikkeld om maximaal aan te sluiten bij de nieuwe Omgevingswet. Deze wet wordt waarschijnlijk in 2023 van kracht. Hiervoor heeft BRIS het systeem onder andere slimmer en sneller gemaakt. Verder geeft de zoekmachine meer mogelijkheden en is het vinden van de samenhang tussen de duizenden prestatie-eisen verbeterd. Wijzigende regelgeving is tot die tijd zowel onder het Bouwbesluit als het aanstaande Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) opgenomen.

BRISwarenhuis heeft ruim 40.000 gebruikers en biedt de bouwprofessional informatie over bouwregelgeving. In dit kennissysteem zijn hiertoe ongeveer 150 wetten verzameld, meer dan 200 NEN-normen en Europese normen en publicaties van kennisinstituten en branche- en belangenorganisaties. Ook zijn jurisprudentie, overzichten van kwaliteitsverklaringen en beoordelingsrichtlijnen opgenomen.

Nieuwe Omgevingswet

In de nieuwe versie is de layout aangepast en voorziet het BRISwarenhuis in een leesfunctie die zoeken vereenvoudigt en prettig digitaal leest. Tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet houdt BRIS twee versies bouwregelgeving bij: in het Bouwbesluit en in het nieuwe Bbl. Na de lancering in april staan er dit jaar meer verbeteringen en uitbreidingen van BRISwarenhuis in de planning.

Geschiedenis

Rond 1990 vroeg de overheid aan de markt een kennissysteem te ontwikkelen om het toen nieuwe Bouwbesluit toegankelijk te maken. Zo ontstond in 1992 BRIS: BouwRegelgeving InformatieSystemen; dit betekent dat BIRS dit jaar dertig jaar bestaat. Dat grijpt het bedrijf nu aan om het nieuwe BRISwarenhuis te presenteren. Operationeel directeur BRIS Richard van Dommelen: “Op dit nieuwe platform bouwen we de komende jaren voort, het is het begin van iets heel nieuws. Met deze bibliotheek kunnen onze klanten uiteindelijk BIM-modellen gaan valideren.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.