Nieuwe norm daglicht in gebouwen

Kennis

Nieuwe norm daglicht in gebouwen

Door: Petra Starink | 22-07-2019

De hoeveelheid daglicht in een gebouw wordt nu bepaald volgens NEN 2057. Straks berekenen we de daglichtfactor in procenten t.o.v. het licht in het vrije veld volgens de Europese norm NEN-EN 17037. Deze methode is moderner, overzichtelijker, nauwkeuriger en makkelijker.

Nieuwe norm NEN-EN 17037

De Nederlandse vertaling van NEN-EN 17037 is nu beschikbaar. De norm sluit beter aan bij de werkelijkheid én bij de huidige (digitale) manier van werken. De daglichtfactor wordt bepaald door het gebouw in te voeren in bestaande (gratis) software en geeft inzicht in de verdeling van het daglicht over de hele ruimte. De normcommissie heeft het ministerie van BZK geadviseerd deze bepalingsmethode in de bouwregelgeving over te nemen. Dit zal waarschijnlijk nog tot na 2021 duren. Tot die tijd blijft de (door NEN ingetrokken) NEN 2057 geldig voor de bouwregelgeving.

Donkeren en licht plekken in ruimte

Architecten en ontwerpers kunnen de nieuwe norm op dezelfde manier gebruiken als NEN 2057. Voordeel is dat nu meteen duidelijk is waar de donkere en lichte plekken in een ruimte zijn. Onderzoekers kunnen gebouwen binnen en buiten Nederland makkelijker met elkaar vergelijken. Handhavers en controleurs (bouw- en woningtoezicht, ARBO-diensten) kunnen eindelijk theorie en praktijk met elkaar vergelijken, omdat de factor zowel berekend als gemeten kan worden.

Blootstelling aan zonlicht

De Europese norm geeft ook richtlijnen voor de blootstelling aan zonlicht, uitzicht en bescherming tegen verblinding. Dit zijn, net zoals daglicht, belangrijke factoren voor de kwaliteit van het gebouw. Ze bevorderen het welzijn en de productiviteit van de aanwezigen. Aangetoond is dat daglicht belangrijk is voor de gezondheid van mensen. Vanwege dit belang wordt aan een Nederlandse praktijkrichtlijn met toelichting en voorbeelden gewerkt. De nieuwe eisen behorende bij de daglichtfactor voor de bouwregelgeving worden nog door de overheid vastgesteld.

Meer informatie is te vinden op de site van NEN

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.