Onderzoek naar circulariteit onder architecten

Kennis

Onderzoek naar circulariteit onder architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-07-2021

Uit een onderzoek dat Wienerberger heeft laten uitvoeren onder 60 respondenten blijkt dat 50% van de architecten de noodzaak van circulair bouwen inziet. Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in hoe professionals in de sector aankijken tegen circulair bouwen. De conclusies van dit onderzoek zijn opgenomen in het Visiedocument 2021 dat je hier kunt downloaden.

Initiatief vaak vanuit architect of ontwerpbureau

In ruim de helft van de projecten waarin circulariteit een rol speelt, kwam het idee van de architect of het ontwerpbureau. 30% van de respondenten geeft aan dat het meestal de opdrachtgever is die er het belang nog niet van inziet of bewust niet voor circulaire bouw kiest. Als redenen worden een hogere (tijds)investering, specifieke esthetische wensen ten aanzien van materiaal en mogelijke risico’s op de lange termijn genoemd.

Veel ontwerpers zien potentie in circulair bouwen. Regelgeving, subsidies en het verplicht stellen van een materialenpaspoort worden genoemd in het aanjagen van circulaire bouw. 

Vooronderzoek remontabel bouwen cruciaal

60% van de bevraagde architecten verwacht dat circulariteit de komende jaren een belangrijkere rol zal gaan spelen in hun bedrijf, voornamelijk door de groeiende vraag, druk vanuit de markt en strengere regelgeving. Om hierop te anticiperen is vooronderzoek doen naar remontabel bouwen cruciaal. Dit is een voorwaarde om materiaal aan het eind van de levensduur te hergebruiken voor andere hoogwaardige toepassingen. Het droogstapel ClickBrick gevelsysteem van Wienerberger is een voorbeeld van zo’n remontabele bouwoplossing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.