Onderzoek impact groene daken op energievraag gebouwen

Onderzoek impact groene daken op energievraag gebouwen

Onderzoek
Door: Petra Starink | 07-07-2020

TU Eindhoven, Havensteder, Sobolt en Sempergreen werken een jaar lang samen om de impact van groene daken op de energievraag van gebouwen te onderzoeken. Met het project Gasvrij Groendak wordt de mogelijke bijdrage van deze daken aan de transitie naar energieneutrale – aardgasvrije – gebouwen inzichtelijker. Op basis van verkregen data ontwikkelen partijen een adviestool die gebouweigenaren – waaronder woningcorporaties – helpt de geschiktheid voor en impact van groene daken op specifieke gebouwen te bepalen.

TU Eindhoven is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het onderzoek. Binnen het samenwerkingsverband richt initiatiefnemer Sobolt – specialist op het gebied van geografische data, AI en statistische analyses – zich op de ontwikkeling van de adviestool. Woningcorporatie Havensteder stelt acht groene daken ter beschikking, waarbij woningen zijn voorzien van meetapparatuur. Kweker en groendakexpert Sempergreen levert specifieke ervaring met en kennis van groendakproducten.

Lees ook:

Groene daken

Groene daken dragen bij aan een schonere lucht, vermindering van wateroverlast, meer biodiversiteit en een langere levensduur van het dak. Eén voordeel blijft vaak onderbelicht: groene daken verlagen de energievraag van een gebouw aanzienlijk. In de zomer is er door groene daken minder koeling nodig en in de winter minder verwarming.

Energievraag van gebouwen

De betrokken partijen onderzoeken een jaar lang de impact van groene daken op de energievraag van gebouwen. Daarbij worden acht groene daken van Havensteder gebruikt. De bijbehorende woningen zijn voorzien van meetapparatuur, die data continue doorstuurt naar de TU Eindhoven, om daar te worden verwerkt.

Groendak Richtlijn Begroeide Daken

Adviestool

Als onderdeel van het project wordt een adviestool voor gebouweigenaren ontwikkeld. Of een dak geschikt is om te ‘vergroenen’ hangt onder meer af van het bouwjaar van een gebouw, de hellingshoek van het dak en de belastbaarheid versus de belasting. Een analyse per dak is tijdsintensief. Met de adviestool kan eenvoudig de geschiktheid voor en impact van groene daken per specifiek gebouw worden bepaald. Naar verwachting is er in september een prototype van de adviestool gereed.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.