Ouwe potten en grijs water bij Alliander

Kennis, Materialen, Producten

Ouwe potten en grijs water bij Alliander

Door: Peter de Winter | 04-01-2016

Door een circulaire aanpak is 80% van het bouwmateriaal van Alliander in Duiven hergebruikt. Opvallend is het teruggeplaatste sanitair. Een kwestie van keuzes, volgens projectleider Eugenie Knaap. ‘Accepteer je dat door het gebouw heen niet alle toiletten er uniform uitzien en kan je ermee leven dat de sanitaire ruimtes niet state of the art zijn? Wij vonden van wel en kunnen dat goed uitleggen.’

 

Eugenie Knaap, projectleider circulaire huisvesting, is betrokken bij Alliander sinds 2012. Een van de opvallende voorzieningen die de circulariteit van het gebouw bevestigen, is het grijswaterbassin dat direct naast de ingang onder het grasveld ligt. Het bassin heeft een inhoud van ruim 110 kubieke meter en wordt gevoed met het afstromende regenwater van het atriumdak en de carports tegenover de ingang. Met het gebufferde regenwater worden de toiletten in het gebouw doorgespoeld. Daarnaast dient het voor de bewatering van de groene inpandige gevels in het midden van het gebouw. Een speciale installatie voegt de benodigde meststoffen toe zodat de 20.000 planten die erin zijn opgenomen fris en vitaal blijven. In periodes van langdurige droogte, wordt het bassin bijgevuld met drinkwater.

Grijswatercircuit

Regenwater dat op een schoon dak valt, daar kan je wat mee, zegt Knaap. Dat was dan ook een van de belangrijkste afwegingen om een grijswatercircuit in de bouwplannen op te nemen. Het zou volgens Knaap doodzonde zijn om al het regenwater dat afstroomt van het immense atriumdak niet nuttig te gebruiken. ‘Plompverloren in de grond infiltreren is sowieso geen optie, en als er dan toch zo’n enorme pannenkoek op het gebouw ligt, dan kan je die opvangcapaciteit maar beter benutten om er een ondergronds bassin mee te vullen om zo een grijswatercircuit te creëren’, meent Knaap. Het sluit ook naadloos aan op de circulaire gedachte achter het gebouwconcept. Regenwater hergebruiken als spoel- en bewateringswater is ook een vorm van duurzaam omgaan met materialen.

Sanitair teruggeplaatst

Een ander aspect van circulair denken, is dat al het sanitair is teruggeplaatst. ‘Het vertrekpunt voordat we gingen bouwen, was kijken naar wat we al hadden en opnieuw konden gebruiken in plaats van alles slopen en tot afval bestempelen. We hebben dus ook gekeken naar de wc-potten en wasbakken, maar dan moet je wel een paar keuzes maken. Accepteer je dat door het gebouw heen niet alle toiletten er uniform uitzien en kan je ermee leven dat de sanitaire ruimtes en niet state of the art zijn. Wij vonden van wel, want er zit een verhaal achter dat we kunnen uitleggen. Negatieve of positieve reacties op de ‘oude potten’ heeft Knaap nog niet ontvangen. ‘Volgens mij valt het niet eens op. Het maakt ook niet uit of een wc nieuw of al 15 jaar hangt. Waar het om gaat, is dat de ruimte schoon en fris is.’ Overigens vraagt hergebruik wel een zorgvuldige aanpak van de betrokken aannemer. ‘Je kunt niet rücksichtslos de boel van de muur trekken, maar je moet de potten en wasbakken met beleid demonteren.’

Om hoeveel toiletpotten en wasbakken het gaat, weet Knaap niet precies, maar dat het om een forse materiaalbesparing gaat, staat als een paal boven water. Het enige wat (deels) wel nieuw is, zijn de elektrische kranen die zorgen voor zuinig waterverbruik bij handen wassen. Op de wastafels zonder elektrische kranen, zijn nieuwe exemplaren gekomen. Om de toiletruimtes toch een harmonieus smoel te geven, zijn in alle sanitaire ruimtes tegels toegepast in een gemêleerde samenstelling tussen wit en gebroken wit.

BREEAM- Calculatie

Het hergebruik van het porselein telde helaas niet mee in de BREEAM-calculatie, zegt Knaap. BREEAM stelt eisen aan een zuinig reservoir, dus doorspoelen met weinig water. Wij hebben de oude reservoirs hergebruikt. Die zijn relatief onzuinig met water. Dat we regenwater gebruiken in plaats van drinkwater telt in de puntentelling helaas niet mee. Maar het ging ons niet om de meeste punten scoren, maar om het totale verhaal. Wij gebruiken ‘oud water’ en dat past binnen de ambities van Alliander op het gebied van circulariteit, hergebruik en zuinig omgaan met de leefomgeving.’ Calculatie Het hergebruik van het porselein telde helaas niet mee in de BREEAM-calculatie, zegt Knaap. BREEAM stelt eisen aan een zuinig reservoir, dus doorspoelen met weinig water. Wij hebben de oude reservoirs hergebruikt. Die zijn relatief onzuinig met water. Dat we regenwater gebruiken in plaats van drinkwater telt in de puntentelling helaas niet mee. Maar het ging ons niet om de meeste punten scoren, maar om het totale verhaal. Wij gebruiken ‘oud water’ en dat past binnen de ambities van Alliander op het gebied van circulariteit, hergebruik en zuinig omgaan met de leefomgeving.’

Architect: Thomas Rau, RAU
Tekst: Peter de Winter
Fotografie: Rob Hoekstra

Dit artikel werd gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 8 van 2015

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.