PowerWindow wint Daylight Innovation Award

Kennis, Materialen

PowerWindow wint Daylight Innovation Award

Door: Petra Starink | 27-08-2015

PowerWindow van Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo hebben de ‘Living Daylights Innovation Award 2015’ gewonnen. De winnaars van het stroomopwekkend raam krijgen een ticket voor het daglichtsymposium in september van Velux in Londen en mogen een pitch houden tijdens de beurs Gevel, begin 2016.

Luminescerende coating

De PowerWindow is een raam met een luminescerende coating die een deel van het zonlicht ‘vangt’ en via zonnecellen aan de rand van het raam, omzet in stroom. Het invallende zonlicht brengt sommige elektronen in de coating in een hogere energietoestand, waarna ze terugvallen en weer licht uitzenden. Dit luminescentie-licht kan vervolgens niet meer ontsnappen en wordt naar de randen van het raam geleid. Daar zetten zonnecellen het licht vervolgens om in elektriciteit.’ Volgens de jury zou het product goed passen in de energetische upgrading van jaren zestig flats met veel gevelglas en weinig ruimte voor PV.

De jury van de Stichting Living Daylight ziet wel dat er nog flinke hobbels zijn te nemen in de doorontwikkeling van de PowerWindow. De schijnbare eenvoud zal in praktijk nog wel wat technologische innovaties en doorzettingsvermogen van de ontwikkelaars nodig hebben om het tot een regulier product om te zetten. Toch ziet de jury veel potentie in deze innovatie en hoopt dat hieruit een eerste pilot kan komen voor in de bouw.

Stichting Living Daylights

Stichting Living Daylights promoot een optimale toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. De stichting vindt dat daglicht altijd een essentieel en prikkelend onderdeel van architectuur, stedenbouw en landschap, tezamen genoemd ‘de gebouwde omgeving’, zou moeten vormen en wil niet alleen architecten, productontwikkelaars, vormgevers en stedenbouwkundigen wijzen op de hoge potentie van daglicht, ook wil zij opdrachtgevers, beleidsmakers en andere bij de gebouwde omgeving betrokken partijen bewust maken van het belang van een goed gebruik van daglicht.

Lees ook op Architectur.nl: Daglichtinnovaties gezocht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.