Baksteengebruik woonblok Vander Park Moskou

Producten

Baksteengebruik woonblok Vander Park Moskou

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-08-2019

In Vander Park in Moskou zocht de Architekten Cie. de menselijke maat door het grootschalige woningbouwcomplex te ontwerpen als een stedenbouwkundig ensemble uit meerdere torens. Voor de gevels van de torens werd gekozen voor een sortering van Hagemeister.

Projectarchitect Jan-Willem Baijense van de Architekten Cie. typeert Vander Park als een typisch hedendaags Moskous woningbouwproject: grootschalig, compact en sterk verdicht. Het project omvat maar liefst duizend appartementen, samengebald op een binnenstedelijk terrein van net geen 2,5 hectare.

Stedenbouwkundige opgave

Als contrapunt voor die grootschaligheid, zette de Architekten Cie. in Vander Park in op de menselijke maat en een aantrekkelijke openbare ruimte. Baijense: “Een footprint van slechts 2,4 hectare betekent in een project als dit automatisch: compact bouwen en de hoogte in. Om daarbij de menselijke maat te handhaven, hebben we Vander Park opgevat als een stedenbouwkundige opgave en het complex benaderd als stedelijk ensemble – niet als een gesloten bouwblok rond een semi-openbaar binnenhof.”

Waterlandplein Amsterdam-Noord

Bij het beschrijven van Vander Park refereert Baijense aan het Waterlandplein in Amsterdam-Noord, een project van de Architekten Cie. uit 2013: “Op het Nieuw Waterlandplein zijn 320 woningen ondergebracht in zes ten opzichte van elkaar gedraaide, aan een plein geplaatste woontorens, allemaal op een winkelplint. De torens zelf zijn opgeknipt in verschillende volumes en voorzien van kleurige banden metselwerk, dat naar boven toe steeds lichter wordt.”

Opgedeeld in 8 woonblokken

In Vander Park volgde de Architekten Cie. een vergelijkbare strategie. Het ontwerpteam onder leiding van Pero Puljiz deelde het Moskouse appartementencomplex op in acht woonblokken, eveneens op een plint. Baijense: “De acht torens zijn gedraaid omwille van de vereiste minimale daglichttoetreding, opgeknipt in kleinere volumes en voorzien van verschillende kleuren baksteen. Zo ontstond een woningbouwcomplex met niet alleen maar voorkanten. De verdraaiingen maken dat er altijd een ander aanzicht is”.

Hagemeistersorteringen

In Vander Park is baksteen ingezet als kader voor de puien, bestaand uit vensters en aluminium panelen. Baijense: “We ontwikkelden uit de Hagemeistersorteringen Liverpool GT+FU, Woerden Alt, Lübeck GT+FU, Kopenhagen BA, Luca en Weimar HS vijf gevelontwerpen – steeds met een andere invulling van Hagemeisterstenen.”

Traditioneel gemetseld

Onder de vijf standaardgevels bevinden zich ook twee oplossingen voor de plinten: één met erkers en één met meer tektoniek. Baijense: “In dat laatste gevelaanzicht is iets meer gedetailleerd, bijvoorbeeld door sorteringen en kleuren te mixen, dankzij verticaal metselwerk en uitkragende stenen. Zo realiseerden we op voetgangersniveau meer textuur. ”Het metselwerk in Vander Park is bijna volledig traditioneel gemetseld. De vrij lange Hagemeisterstenen (290 mm lengtemaat) zijn in halfsteensverband verwerkt in een moduulmaat van 300 mm, op een beukmaat van 8.10 m. Het ontwerp van de Architekten Cie. ontving de Urban Award 2018.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.