Cremewitte bakstenen sieren vrijwilligershuis Rode Kruis Kopenhagen

Producten

Cremewitte bakstenen sieren vrijwilligershuis Rode Kruis Kopenhagen

Door: Petra Starink | 26-08-2019

Het nieuwe vrijwilligershuis voor het nationale Rode Kruis in Kopenhagen is een ontwerp van architectenbureau COBE. Het huis is een uitbreiding van het hoofdkantoor, een halfhoog gebouw uit de jaren 50. Tegen de oudbouw plaatste COBE een asymmetrische driehoekige uitbreiding met een begaanbaar dak met traptreden en zitbanken van cremewitte bakstenen.

Hellend dak

Het hellende, getrapte dak overbrugt het niveauverschil tussen maaiveld en de tweede verdieping van het bestaande Rode Kruis-kantoor. Het dak heeft twee uitsparingen, één geeft toegang tot het vrijwilligershuis en hoofdkantoor, de ander dient als buitenruimte voor gebruikers van het nieuwe gebouw. De verdiept liggende nieuwbouw schurkt met de punt tegen de oudbouw aan: hier bevindt zich een tweede toegang tot de kantoren van het Rode Kruis.

Nieuwbouw vrijwilligershuis Rode Kruis

Het ontwerp van COBE was de winnende inzending van een prijsvraag die het Rode Kruis in 2013 uitschreef. De nieuwbouw werd opgeleverd in de tweede helft van 2018. De uitbreiding telt 750 m². De functies in het gebouw liggen onder maaiveldniveau. Het vrijwilligershuis heeft een centraal auditorium – met als plafond een getrapte contramal van de frappante dakopbouw buiten. Achter het auditorium liggen ontmoetingsplekken, onder andere in de vorm van ruime nissen, uitgespaard in in binnenwanden. COBE situeerde hier ook multifunctionele ruimtes voor het opleiden van vrijwilligers, vergaderingen, conferenties en bijeenkomsten. In de achtergevel van het gebouw zorgen hoog opgaande raampartijen voor daglicht. 

Cremewitte baksteen Platin

COBE ontwierp de uitbreiding van het Rode Kruis-kantoor als openbaar trefpunt en ontmoetingsplek, zowel binnen als buiten. Het als getrapte stadsruimte vormgegeven dak is publiek toegankelijk. Voor de treden en banken op het dak werd gekozen voor de projectsortering „Platin“ die het bureau samen met baksteenproducent Hagemeister ontwikkelde. COBE refereert met de cremewitte projectsortering aan het gele metselwerk van de Rode Kruis-centrale uit de jaren 50.

Langgerekte bakstenen

De ranke en langgerekte bakstenen zijn in halfsteensverband verwerkt in de banken (negen steenlagen) en de traptreden (drie lagen), met grijs voegwerk. Het baksteenformaat (260 x 50 x 40 mm) zorgt in het ontwerp van COBE voor een rustig, lineair aanzicht.   

Projectgegevens

Opdrachtgever: Rode Kruis, Kopenhagen
Architectuur: COBE, Kopenhagen
Baksteen: projectsortering „Platin“
Formaat: 260 x 50 x 40 mm
Bestraat dakoppervlak: ca. 750 m²
Fotografie: Rasmus Hjortshøj

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.