Duurzame gevelsteen met warme uitstraling voor Intermezzogebouw

Duurzame gevelsteen met warme uitstraling voor Intermezzogebouw

Producten
Door: Petra Starink | 28-11-2017

Voor de gevels van het 90 meter hoge Intermezzogebouw op de Zuidas ontwikkelde Inbo-architect Bert van Breugel samen met baksteenproducent Hagenmeister de projectsortering Intermezzo, een duurzame gevelsteen met een warme uitstraling en een karakteristiek handslagreliëf.

Façade met afgeronde hoeken

Het door Inbo ontworpen Intermezzo heeft een frappante hoofdvorm. Aan de Mahlerlaan is de entree gevat in een statige en transparante façade met afgeronde hoeken. Aan de Gershwinlaan domineren riante terrassen in een naar boven toe terugwijkende gevel.

Architect Pi de Bruin

Die terugwijkende vorm vloeit voort uit het stedenbouwkundig plan van Pi de Bruin, aldus projectarchitect Bert van Breugel: “In dit plan was conceptueel vastgelegd dat de bouwenveloppe in de plint meer volume heeft en naar boven toe afneemt, met als resultaat een levendig stedelijk silhouet en zonlicht in de straten.” Inbo koppelde die eis aan een wens van het projectteam zelf: grote buitenruimtes. Van Breugel: “Daaruit ontstond een gebouw met een zwierige hoofdvorm en appartementen met zeer ruim bemeten terrassen.”

Baksteen als gevelmateriaal

Van Breugel stond voor Intermezzo een gevelmateriaal voor ogen dat uitdrukking zou geven aan de woonfunctie: “We wilden voorkomen dat het gebouw anoniem en zakelijk zou ogen, zoals eerdere woonblokken op de Zuidas. We zochten naar een materiaal dat laat zien: ‘Hier wordt gewoond’. Dan ligt baksteen voor de hand.”Het stedenbouwkundig plan schreef qua kleurstelling een ‘wat lichter’ gebouw voor. Onze oplossing: een harde, Duitse steen – en zorgvuldig detailleren om het water van de gevel weg te krijgen.”

Gevelsteen met karakteristiek handslagreliëf

Inbo koos voor een projectsortering van de Duitse baksteenproducent Hagemeister. Het architectenbureau en de baksteenproducent uit Nottuln ontwikkelden gezamenlijk een projectsortering op maat voor de gevels van het Intermezzogebouw. Van Breugel: “De basis van de projectsortering zijn de cremegrijze Hagemeistersorteringen „Weimar” en „Östersund”. Ik wilde aan de gevels een baksteen met de uitstraling van natuursteen. Daarop vervaardigde Hagemeister de projectsortering uit twee soorten klei en een lichte engobe, deels in de klei gerold. Dat geeft de gevelsteen voor Intermezzo zijn karakteristieke, als uit steen gehouwen handslagreliëf.”

Steen met warme uitstraling

De hardheid van de Hagemeistersteen garandeert dat de façades van het Intermezzogebouw tot in lengte van dagen fraai blijven. De „Intermezzo” sortering heeft een warme uitstraling. Van Breugel: “Die dankt het aan de sporen geel en rood in de steen. Van veraf is het een homogene lichte steen, van dichtbij zie je de kleurnuances en het bijzondere reliëf.”

De steen heeft een formaat van 240 x 115 x 70 mm. De projectsortering is aan de gevels van het Intermezzogebouw ingezet in prefab gevelelementen. De steen is gebakken in een ondiepe maat, verzaagd en als steenstrip in beton gegoten in de 44 centimeter dikke prefab gevelelementen. In de prefab delen zijn drie maten steen toegepast: lang, 1/3 en 2/3, die als mat in de kist zijn gelegd.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Consortium Royaal Zuid (BPD, Era Contour, Eigen Haard, Lingotto)
Ontwerpteam: Inbo– Bert van Breugel, Marc Smolders, Tako Postma, Wilco van Oosten, Niels Kranenburg
Bouw: Era Contour
Gevelsteen: Hagemeister projectsortering „Intermezzo HS ” NF
Formaat: 240 x 115 x 70 mm
Geveloppervlak met „Intermezzo HS”: ca. 9.000 m²
Fotografie: Luuk Kramer, Hagemeister

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie