Gemetselde gevels basisschool Münster-Wolbeck

Producten

Gemetselde gevels basisschool Münster-Wolbeck

Door: Petra Starink | 06-10-2020

Een centrale speeltrap annex tribune, geclusterde klaslokalen op de verdiepingen, bijzondere plekken voor de leerlingen: in de basisschool voor de woonwijk Wolbeck in Münster van Lindner Lohse Architekten BDA zijn alle elementen uit de hedendaagse scholenbouw gebundeld. Aan de gevel koos het bureau voor de Hagemeisterbaksteen Farsund. De lichte handstrichachtige steen in langgerekt moduulformaat geeft het gevelaanzicht rust en bezorgt structuur.

Een brede trap met diepe treden, aan de rand van een centraal atrium, die ook gebruikt kan worden als tribune: architect Herman Hertzberger ontdekte decennia geleden al dat dat werkt. Bijvoorbeeld in zijn ontwerp van de Amsterdamse Montessorischool uit 1983 – waar de structuralistische architect schoolkinderen ook allerhande plekken bood om te leren – buiten de klaslokalen wel te verstaan.

Tribunetrap

De tribunetrap van Hertzberger kreeg een echo in het prijsvraagwinnende ontwerp van de basischool in Münster van het architectenbureau. De school is gesitueerd in de wijk Wolbeck, een uitbreidingsgebied aan de uiterste zuidoost-rand van Münster dat vooral bij jonge gezinnen geliefd is.

Ontwerp bestaat uit 4 elementen

Het compacte schoolontwerp bestaat uit vier elementen: een voorplein met fietsenstalling, parkeerplaatsen en een kiss & drop zone, het hoofdgebouw met een op het zuiden georiënteerd terras, een schoolplein met speeltuin en oude boombestanden, en – in en om een separaat tweede volume – een sporthal met speelveld en atletiekbaan.

Speeltrap fungeert als tribune

De plattegrond van het hoofdgebouw is functioneel georganiseerd, met een centrale speeltrap die tevens als tribune functioneert voor het aangrenzende multifunctionele forum. Schuifwanden en glazen binnenpuien zorgen in het interieur voor flexibiliteit en ruimtelijkheid. Op de begane grond bevinden zich verder administratie en mensa. Op de bovenverdieping zorgen ook atrium en speeltrap voor ruimtelijkheid. De lokalen zijn hier in clusters georganiseerd – een ingreep die zorgt voor riante verblijfsruimtes buiten de klaslokalen.

Gevel met grijsachtige witte bakstenen

De architecten kozen voor de gevel de Hagemeistersortering Farsund HS, in grijsachtig wit met bijna blauwachtige accenten, genuanceerd met een ferme kolenbrand en een handstrichachtige oppervlaktestructuur. “Münsterland is baksteenland. We hebben een voorliefde voor die regionale referentie “, zegt Frank Lohse en voegt er aan toe:” Met de keuze voor deze steen onderscheidt de school zich van de omringende bebouwing, die overwegend in rode baksteen is uitgevoerd.”

Uitkragende metselstenen

De terughoudende gevel met de lichtgekleurde en langgerekte klinker in moduleformaat is helder horizontaal gestructureerd dankzij het samenspel met de langgerekte hout-aluminium vensterpartijen en gekleurde gevelpanelen. “Samen met de kleur van de voegen resulteert dat in een fraaie monolithische uitstraling van een compacte constructie. De relatie tussen open en gesloten delen van de gevel is goed af te lezen”, aldus Lohse. Om de hoofdentree te accentueren is een deel van de voorgevel afgeschuind en voorzien van uitkragende metselstenen.

Projectgegevens

Architectuur: Lindner Lohse Architects BDA, Dortmund
Projectarchitect: Frank Lohse
Aannemer: Heinz Ostendorf GmbH en Co. KG
Baksteen: Farsund HS (handstrich)
Formaat: ModF (290 x 90 x 52 mm)
Gemetseld geveloppervlak: circa 1.400 m²

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.