Kantoorkolos wordt multifunctionele campus

Producten

Kantoorkolos wordt multifunctionele campus

Praktijkcase
Door: Eisma Content Marketing | 19-05-2020

Van verouderde blokkendoos tot het moderne en multifunctionele Amsteldok. Rogier Alblas, architect bij BDG Architecture+Design, toverde het ooit grootste kantoorgebouw van Europa om tot hip hoofdkwartier van reclame- en PR-bureau WPP. Om een goede verbinding tussen de receptie en de rest van het gebouw en de Skybar te realiseren, koos hij voor de plafondoplossingen van Armstrong Ceiling Solutions.

In dit gebouw kunnen 1500 mensen aan de slag. Wanneer je met zoveel mensen samen bent, is akoestiek een belangrijk item. De expertise van Armstrong Ceiling Solutions heeft ons enorm geholpen om functionaliteit en esthetiek in de belangrijkste ruimtes aan elkaar te koppelen”, blikt architect Rogier Alblas terug. In het gebouw zetelen vijftien creatieve bureaus, dochterondernemingen van WPP. De opdracht voor Alblas was duidelijk maar complex. “Het creëren van eenheid was in dit gebouw de grootste uitdaging. Vijftien bedrijven met ieder hun eigen identiteit moesten zich hier thuis voelen. Het is enorm groot en elke verdieping heeft een andere vorm. Daarnaast hadden we ook nog gaten te vullen. Dit hebben we opgelost door op de verschillende verdiepingen vides te creëren. Dankzij de lichtinval ontstaat er een gevoel van openheid en verbinding.”

Tunnelvisie

Het ontwerp van Alblas was niet vies van enkele statements. De ruime opzet van het gebouw liet creatieve oplossingen toe. Zo bedacht Alblas een tunnel om de lobby en het restaurant met elkaar te verbinden. Alblas hierover: “We wilden iets bijzonders doen om mensen naar het restaurant te leiden. In samenwerking met Armstrong Ceiling Solutions hebben we een tunnel ontworpen. Hiervoor zijn metalen wandpanelen verbogen om het tunneleffect te verkrijgen. Door de geperforeerde structuur heeft het ook een gunstige invloed op de akoestiek. Bovendien komt de groene kleur terug in de trap. Dit is echt een maatwerkoplossing geweest om een uniform karakter te realiseren.”

Plafond speelt belangrijke rol bij entree

Ook bij de entree speelt het plafond een belangrijke rol. Alblas licht zijn ontwerpkeuze toe. “Binnen het algemene ontwerp is het plafond voor mij een essentieel onderdeel. Dit komt bij dit project goed tot uiting bij de entree. Tegen een zwarte achtergrond benadrukken lange lichtlijnen de lengte van dit vertrek. Dat is namelijk 80 meter diep. De trap volgt de lichtlijnen waardoor er een mooi geheel ontstaat. In dit geval is het plafond nadrukkelijk gebruikt om richting aan het gebouw te geven. Daarnaast maakt het de ruimte mooi af. Aan het eind van deze ruimte bevindt zich ook een koffiecorner voor informele ontmoetingen. Ook hier heeft Armstrong Ceiling Solutions geholpen met een op maat gemaakt verlaagd plafond met geïntegreerde verlichtingsarmaturen.”

Flexibel denken

Een andere uitdaging voor Alblas was de noodzaak tot flexibiliteit. Er moet regelmatig met werkruimtes geschoven worden. Zo werden de koffiecorners en kopieerruimtes al flexibel ingericht. Alblas legt uit hoe dit proces in zijn werk ging: “Wanneer je vijftien verschillende reclamebureaus huisvest, is het niet vreemd dat iedereen zijn eigen wensenpakket heeft. Dat betekende concreet dat ik in mijn ontwerp rekening moest houden met mutaties. Armstrong Ceiling Solutions heeft meegedacht over de flexibele plafonds in vergaderruimtes waardoor het gemakkelijker geworden is om te schuiven met de beschikbare ruimtes.”

Lees ook:

Geperforeerde plafondpanelen

In het restaurant en in de vergaderruimtes opteerde Alblas voor geperforeerde plafondpanelen. Niet zonder reden. Deze panelen zijn ontwikkeld om een goede akoestiek te waarborgen. Alblas vertelt: “in een gebouw als het Amsteldok heeft een restaurant ook vaak de functie van ontmoetingsruimte. Denk bijvoorbeeld aan vergaderingen of lunchafspraken. met veel mensen op een relatief klein vloeroppervlak kan er met een slecht akoestisch klimaat een kakofonie aan geluid ontstaan. De plafonds van Armstrong Ceiling Solutions hebben een klasse a geluidsabsorptie en daardoor kunnen bezoekers van WPP in alle rust dineren en is de privacy en spraakverstaanbaarheid gewaarborgd. Toen het gebouw in 1973 werd opgeleverd, mocht het zich het grootste kantoorgebouw van europa noemen. een groot project met geschiedenis dus. Het was voor mij een eer om aan het Amsteldok te werken.”

Fotografie: Gareth Gardner, Barwerd van der Plas

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.