Overkapping Upcycling Gemert voorkomt verspreiden van geur

Producten

Overkapping Upcycling Gemert voorkomt verspreiden van geur

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-08-2018

De overkapping van Upcycling Gemert, een ontwerp van Denkkamer Architectuur & Onderzoek is een staalconstructie waarover een membraan gespannen is. De lichte constructie staat continu op onderdruk, hierdoor voorkomt men stankoverlast. Upcycling Gemert is een composteringsinstallatie voor champost van de nabijgelegen champignon kwekerij. Bij het biologisch composteren van de champost komen grote hoeveelheden warmte vrij waarmee de nabijgelegen kwekerij van warmte wordt voorzien. De drie composteringstunnels waar de champost wordt gedroogd, worden via een collectieve laadkuil gevuld met de gebruikte champost uit de kwekerij. Tijdens het vullen van de tunnels bleek ongewenste geur vrij te komen. Om deze geur weg te nemen is over de laadkuil een overkapping geplaatst.

Overkapping als soort van tent

Er werd maar één fysische eis gesteld aan de overkapping. Het voorkomen van het verspreiden van geur. De overkapping is daarom uitgevoerd als een soort van tent die heel licht op onderdruk wordt gehouden. De geur kan daarmee niet naar buiten dringen. De keuze voor een tentconstructie had meer voordelen. Zo was er minder staal nodig voor de staalconstructie door het zeer geringe gewicht van de membraan. Door te kiezen voor een translucent membraan is de laadruimte waarin de tunnels gevuld en leeggemaakt worden zeer licht geworden. De overkapping krijgt een luchtig en tijdelijk karakter, waardoor een balans ontstaat met de zware betonnen tunnels waarin het composteringsproces plaatsvindt.

Spel van licht en schaduw op gevel

De gevels van de overkapping ontlenen hun expressie aan de toepassing van het membraan. De laadkuil had een rechthoekige vorm die logischerwijs gevolgd zou worden door de overkapping. Door de gevel in diepte te laten verspringen was het mogelijk het membraan op te spannen. Aan de binnenkant is het membraan terug naar binnen getrokken, waarmee het doek over de naar buiten gelegen delen is gespannen. Op die manier ontstaan er vlakken die steeds anders georiënteerd zijn op het natuurlijke licht. Het gevolg hiervan is een interessant spel van licht en schaduw op de gevel.

Fotografie: Denkkamer Architectuur & Onderzoek

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.