Vloer-en plafondcombinatie geeft DePetrus lucht

Producten

Vloer-en plafondcombinatie geeft DePetrus lucht

Praktijkcase
Door: Eisma Content Marketing | 12-04-2019

De voormalige Sint Petrus-kerk in Vught was rijp voor de sloopkogel. Dankzij de inspanningen van de gemeente Vught en Stichting De Petrus B.V. werd het monumentale gebouw gered en omgevormd tot multifunctioneel Ontmoetingscentrum DePetrus. De bibliotheek, het Vughts Museum en een Wereldwinkel vinden er onderdak. Armstrong Ceiling Solutions leverde het akoestische ELEGANZA-plafond voor de grootste blikvanger: de verdiepingsvloer.

Organische vormen

Organische vormen die zich als een lint langs pilasters krullen. Architect Ivo van den Thillart van Buro Kade had aanvankelijk meer met strakke belijningen. Maar het klassieke kruisribgewelf en bijbehorende zuilen van de Sint Petrus-kerk dwongen hem tot een inventieve oplossing. De kerk moest een ontmoetingscentrum worden. Een huiskamer waar verschillende maatschappelijke, Vughtse instellingen een nieuw thuis zouden vinden. Van den Thillart blikt terug. “Mijn grootste uitdaging was het creëren van extra vierkante meters. Alle betrokken partijen zoals de bibliotheek en het Vughts Museum wilden graag hun intrek nemen in dit gebouw. Maar wel met de voorwaarde dat zij allen hun eigen identiteit en functionaliteit konden behouden. Dat kon simpelweg niet met de beschikbare ruimte. We moesten de hoogte in. De oplossing vonden wij in een verdiepingsvloer met aan de onderzijde een akoestisch plafond.”

Meer meters

Wie de voormalige kerk binnenloopt, kan niet om de witte ring heen die de kerk optisch in tweeën deelt. Op de begane vloer zijn de bibliotheek, het Vughts museum, een Wereldwinkel, koffiepaviljoen en biljarttafels te vinden. Bovenin op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren en vergaderruimtes. De centrale ruimte in de kerk is flexibel te gebruiken. Zo zijn de boekenkasten geplaatst op een railsysteem zodat het middenschip vrijgemaakt kan worden voor grotere evenementen zoals concerten. Architect Jan David Hanrath was verantwoordelijk voor het interieurontwerp. Uit een inventarisatie bleek dat er in totaal 3000 m2 aan vloeroppervlak nodig was. De kerk is een rijksmonument. Dat bracht volgens Van den Thillart enkele uitdagingen met zich mee. “Om de ruimtelijke kwaliteit te bewaren, is de tussenvloer voornamelijk in de zijbeuken geplaatst. De pilaren konden we logischerwijs niet verplaatsen. Hierdoor moesten we de verdiepingsvloer rondom deze zuilen heen laten krommen. We kozen bewust niet voor een historisch sausje maar voor een fris en eigentijds ontwerp. Dat levert nu een spannend contrast op.”

Akoestisch comfort

Jan-Willem Korsten, projectmedewerker van Aannemersbedrijf M.P. Drijvers, coördineerde de nieuwbouw. Volgens hem stelden de gebruikers hoge eisen aan de akoestiek van het pand. “In een kerk heb je vanwege de hoogte van het gebouw veel nagalmtijd. Zeker omdat je met meerdere disciplines onder één dak leeft, kan er al snel een kakofonie aan geluid ontstaan. De akoestiek moest dus goed geregeld zijn. Dit was dan ook een stevige eis van de gebruikers.” Van den Thillart vult aan: “Het ELEGANZA-plafond van Armstrong Ceiling Solutions was een uitkomst. Dit plafond is aan de onderzijde van de verdiepingsvloer bevestigd. Wanneer er mensen aan het biljarten zijn, wil je verderop wel rustig een boek kunnen lezen. Dit plafond reduceert het omgevingsgeluid tot 95 procent. Maar daarnaast heeft het plafond ook een 100 procent naadloze afwerking. Hierdoor vormt het een geheel met de verdiepingsvloer. Dit geeft een fraai visueel effect.”

Pittige uitdaging

De renovatie van de uit 1881 stammende Sint Petrus-kerk was een ingrijpend proces. Met de facelift was een totaalbedrag van 2,4 miljoen euro gemoeid. Zo werd de complete vloer opengebroken en uitgegraven. Korsten blikt terug op het bouwproces: “Als aannemer was de installatie van de vloer wel een mooie maar pittige uitdaging. Het gaat immers om een rijksmonument. De fundering van de entresolvloer bestaat uit een staalconstructie met balkenlaag. Door deze balken in verschillende breedtematen naast elkaar te plaatsen, is de ronde vloeiende vorm gecreëerd. Die witte golvende vorm is een echte blikvanger. Wel was het belangrijk dat de karakteristieke elementen zoals de glas-in-loodramen, gewelven en de biechtstoelen behouden bleven. Dankzij de soepele samenwerking met de architect, DePetrus B.V. en Armstrong Ceiling Solutions staat er nu een prachtig gebouw waar Vught trots op kan zijn.” 

Fotografie: Dingeman Sarid

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en ArchitectuurNL. De fabrikant laat zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
  1. Petra Starink

    Dank voor de aardige reactie en het delen

    Reageer
  2. Peter H. Toxopeus

    Mooi voorbeeld van een kerk met herbestemming.
    Dit bericht heb ik gedeeld op mijn Facebookpagina. Erboven heb ik nog een aantal foto’s geplaatst.
    Graag verwijs ik u naar dat bericht: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2174806225971411&set=ms.c.eJw9zMENwEAIA8GOIrAJmP4bO4Xo~_I7shVfIEni7PNwf~%3BOBCUiZcgJoWRV2gzcW4wLlkLfS3YMdGexpRB4xSF~_8~-.bps.a.2174806039304763&type=3&theater
    Met vriendelijke groet,
    Peter H. Toxopeus

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.