Roadmap bouwkeramiek 2030

Kennis

Roadmap bouwkeramiek 2030

Door: Petra Starink | 15-09-2020

De Nederlandse bouwkeramische industrie (KNB) heeft de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 opgesteld. Hierin wordt beschreven hoe de bouwkeramische industrie concrete initiatieven en mogelijkheden kan nemen. Deze zijn gericht op de energietransitie, stikstofreductie en circulaire economie door fabrikanten van baksteen, keramische dakpannen en gebakken wand en vloertegels.

Samenwerking in de bouwkeramische branche

De fabrikanten van baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels zien mogelijkheden om bij te dragen aan CO2-reductie, een circulaire economie en ketenoptimalisatie en -industrialisatie binnen de bouw. Voorwaarde voor versnelling hiervan is volgens de bouwkeramische branche samenwerking en kennisdeling met anderen. Vandaar de ondertitel van de Technology Roadmap: ‘Samen bouwen aan een duurzame toekomst’.

Roadmap Bouwkeramiek

Het hart van de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 wordt gevormd door vier actielijnen. Naast verduurzaming van de productie is dat productvernieuwing, versterking van de circulariteit en een duurzaam grondstoffengebruik. Iedere actielijn kent een groot aantal afzonderlijke projecten. De volgorde en het tempo daarvan is mede afhankelijk van betrokkenheid van ketenpartijen zoals kennissinstellingen, netwerkbedrijven en overheden. De UN Sustainable Development Goals bieden inspiratie en richting voor de projecten. 

Bert Jan Koekoek, vice-voorzitter van branchevereniging KNB en directeur van bouwkeramiekproducent Wienerberger BV, overhandigde het eerste exemplaar van de Roadmap aan gedeputeerde Jan van der Meer. Veel bouwkeramische bedrijven bevinden zich in Gelderland.

Lees ook: Iconic Awards voor circulaire baksteenstrip

Fotografie: KNB

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.