Samen bouwen aan gezonde scholen

Samen bouwen aan gezonde scholen

Kennis
Door: Petra Starink | 21-09-2021

Architectenbureau 19 het atelier en Nieman Raadgevende Ingenieurs hebben de brochure ‘Samen bouwen aan gezonde scholen’ ontwikkeld. De brochure laat aan de hand van een casestudie zien welke mogelijkheden er zijn om scholen gezonder te maken.

Veel schoolgebouwen zijn (te)oud

Er vindt op dit moment een grote operatie plaats in onderwijsland. Veel schoolgebouwen zijn (te) oud waardoor knelpunten ontstaan in functionaliteit, comfort, duurzaamheid en exploitatie. Bovendien verandert de wereld in rap tempo: adaptief onderwijs, gepersonaliseerd onderwijs, digitaal onderwijs. Allemaal bedoeld om kinderen voor te bereiden op een goede en succesvolle toekomst.

Maar verandert de omgeving waarin er geleerd wordt wel mee? Is de leeromgeving flexibel genoeg om zich te kunnen aanpassen aan ander gebruik? Tenslotte, door COVID-19 liggen de ventilatiesystemen in scholen onder een vergrootglas. Uit een eerste onderzoek blijkt dat zo’n 11% van de schoolgebouwen niet voldoet aan de (minimale) wettelijke ventilatienorm. Is er sprake van een ‘frisse school’ of dient het binnenklimaat verbeterd te worden?

SUVIUS-regeling

Het budget van de SUVIUS-regeling (Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen), bestemd voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren, is opgehoogd. De SUVIS is daarom weer open van 1 oktober 2021 tot en met 31 januari 2022. Een goed moment dus voor scholen om kritisch naar de huisvesting te kijken. Informatie en de voorwaarden zijn te vinden op www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/suvius.

Ontwerpoplossingen

Door als Architectenbureau 19 het atelier en Nieman Raadgevende Ingenieurs naar bovenstaande opgaven te kijken, kunnen er waardevolle ontwerpoplossingen ontstaan. Er wordt gekeken naar een eventuele herinrichting van het gebouw, in combinatie met de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen die genomen kunnen worden. Download de brochure ‘Samen bouwen aan gezonde scholen’ met daarin meer informatie over de verschillende opties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.