Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering

Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering

Kennis
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-11-2021

Eisma Bouwmedia houdt in samenwerking met VBI op dinsdag 30 november het gratis webinar ‘Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering’. Het webinar is vanaf 11.00 uur live te bekijken. Aanmelden kan hier.

Samenwerking in de bouwsector

De bouwsector kan een enorme innovatieslag maken door projecten seriematiger aan te pakken en projectoverstijgend samen te werken. Met samenwerking en opschaling kom je verder. Door deze manier van samenwerken, kunnen de faalkosten in de bouwsector flink omlaag. Bovendien opent dit mogelijkheden voor innovatie en cocreatie, omdat ontwikkelkosten over meerdere projecten én meerdere samenwerkingspartners kunnen worden verdeeld. De huidige bouwtraditie lijkt hier echter niet op ingericht. Het is daarom tijd voor verandering. Om een soepele samenwerking te stroomlijnen ontwikkelde VBI De Nieuwe Blauwdruk voor Grondgebonden Woningen. De variatie in plattegronden van Nederlandse nieuwbouwwoningen is gering; indelingen lijken vaak sterk op elkaar. Toch zijn de verschillen groot genoeg om nog enorme efficiencyslagen te kunnen maken. Standaardisatie van de lay-out met prefab vloeren helpt om in korte tijd veel nieuwe woningen te realiseren.

webinar Samenwerking de nieuwe standaard bij industrialisering

Peter Musters, adviseur bouwconcepten VBI

Peter Musters, adviseur bouwconcepten VBI, verduidelijkt:  “De opgave die bouwend Nederland heeft, is helder. Meer woningen bouwen dan we eigenlijk aankunnen. Een tekort aan handjes maar ook aan engineering.  Hoe kun je processen verbeteren en versnellen? Dat vraagt om een kritische blik op je bouwconcept. In de Nieuwe Blauwdruk staat de standaardisatie van het vloerconcept in de woning centraal. We reiken standaardopties voor het trappengat, de badkamer en de schachtposities aan. Hierdoor ontstaat een industrieel opschaalbaar prefab nieuwbouwconcept. Dat kan dienen als onderlegger  voor de vele woningconcepten van verschillende aanbieders en bouwbedrijven Tijdens dit webinar ga ik uitgebreid in op de voordelen die samenwerking bied.”

Architect Evert-Jan Lensom

Daarnaast geeft Evert-Jan Lensom zijn visie op samenwerking vanuit het oogpunt van de architect. Hij is werkzaam bij BDC Architecten. “De relatief kleine markt in Nederland vraagt om gezamenlijk optrekken in de bouwindustrie. Dus niet elke aannemer zijn eigen woningfabriek. Dat wordt volgens ons niet rendabel of niet flexibel genoeg. Kijk naar de ICT en durf te delen met opensource-producten. Dan komen wij ook een keer van de woningnood af.”

Rob Jans, directeur KlokGroep

Rob Jans, directeur bouwconcepten KlokGroep, zit al in een vroeg stadium met adviseurs, co-makers en collega’s aan tafel om projecten te bedenken en die plannen te implementeren. Waar steeds meer aannemers ervoor kiezen om hun eigen fabriek neer te zetten om hun eigen conceptwoningen te vervaardigen, bewandelt KlokGroep een ander pad. “KlokGroep is een ontwikkelende bouwer. Je zou dan in een keer producent worden. Dat is een heel ander speelveld. Daarnaast hebben we de schaalgrootte niet. Dat zou betekenen dat we de ontwikkelingen moeten sturen op het product dat uit de fabriek komt. Wij kijken liever welk product er per locatie nodig is. Dan gaan we vanuit de samenwerking partijen zoeken die ons met de opgave kunnen ondersteunen. Tijdens het webinar geef ik handvaten om tot een succesvolle samenwerking te komen.”

Het gratis webinar is op dinsdag 30 november om 11.00 uur live te volgen. Aanmelden kan hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.