Toepassing circulariteit in de bouw

Toepassing circulariteit in de bouw

Kennis
Door: Petra Starink | 26-02-2018

“Circulariteit is een onderdeel van duurzaamheid, geen vervanging ervan.”Dat stelt DGMR in de whitepaper ‘Omgaan met een gebouw als materiaaldepot’. Alle partijen binnen de bouwsector krijgen hierin tips om circulariteit handen en voeten te geven.

Circulariteit van grondstoffen in de bouw

Naar mate energie in de bouw minder kritisch is, wordt de grootste impact op het milieu veroorzaakt door uitputting van grondstoffen. Meer dan de helft van alle grondstoffen in Nederland wordt in de bouw gebruikt. Slechts 3 à 4 procent van alle materialen krijgt in de bouw een nieuwe bestemming. Dat percentage moet in 2050 zijn opgehoogd naar 100 procent, vindt de Rijksoverheid. De huidige Take-Make-Dump benadering moet worden omgebogen naar een economie met zero-waste. Met de whitepaper ‘Omgaan met een gebouw als materiaaldepot’ wil DGMR de bouwpartijen een helpende hand bieden.

Toepassing in de praktijk

DGMR staat stil bij de methodes en instrumenten die circulariteit meetbaar maken. Denk aan het principe van Cradle to Cradle, GPR Bouw, Material Circularity Indicator (MCI) en Madaster. Van elk zijn de voor- en nadelen beschreven. Daarnaast krijgen overheid, opdrachtgevers, producenten, aannemers en architecten praktische tips om circulariteit daadwerkelijk toe te passen. Niet alleen om zichzelf te onderscheiden, maar ook om in projecten een duidelijke visie op circulariteit neer te leggen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.