VHG roept op: Méér groene gevels en daken

Actualiteiten, Kennis, Materialen, Nieuws

VHG roept op: Méér groene gevels en daken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-07-2022

Eén van de meest effectieve manieren om opwarming van woningen te voorkomen wanneer de buitentemperatuur oploopt, is gebruik maken van de natuur. Dat betekent: groene daken en gevels. Zo blijft een groene gevel op hete dagen wel 7 graden koeler dan een stenen gevel. Bovendien houdt het water vast.

Branchevereniging VHG (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners) stelt: Het is hard nodig om daken en gevels verder te vergroenen nu extreme hitte én stortbuien geen uitzondering meer zijn in de Nederlandse zomers. Beplanting op, aan, in en om gebouwen helpt om de temperatuur binnenshuis én in de leefomgeving naar beneden te brengen. Zo blijven onze binnensteden ook in de toekomst leefbaar.

Groen toepassen in bestaande woningen, scholen, ziekenhuizen en bedrijfspanden is relevant, maar ook zou het structureel in de planvorming van de honderdduizend woningen per jaar moeten worden meegenomen, zo bepleit Koninklijke VHG. “Als je kijkt naar de bouwopgave waar Nederland voor staat, is het een must om groen direct te integreren aan de tekentafel”, aldus John Koomen, vice-voorzitter van Koninklijke VHG. “Dan kun je optimaal gebruik maken van alle meerwaarden die groen biedt. Niet alleen waar het gaat om temperatuur, maar ook voor de biodiversiteit, wateropvang, fijnstofopname, de productiviteit van medewerkers en de gezondheid van mensen.”

Risico’s

Hitte is een groeiend probleem in de bebouwde omgeving. Het beïnvloedt de concentratie, leerprestaties en productiviteit. Bovendien slapen mensen slechter. Aanhoudende hitte leidt tot extra sterfgevallen tijdens warme dagen. “Er worden steeds meer airco’s gebruikt om gebouwen te koelen, maar dat leidt tot een hoger elektriciteitsgebruik en nog meer warmteontwikkeling”, aldus Koomen.

Koelende werking

 • Een groene gevel blijft op hete dagen 7 °C koeler dan een stenen gevel.
 • Een ‘groen gebouw’ wordt beschermd door instraling van zon. 70% van de zonnestraling wordt door de beplanting gebruikt voor verdamping en fotosynthese. Er wordt dus nog maar een klein deel doorgegeven aan het gebouw.
 • In de omgeving van groene daken blijft het buiten 2 °C koeler, binnen kan het 4 °C koeler zijn.
 • Groene daken verdampen 45 tot 75% van de neerslag. Dit geeft verkoeling binnen en

Buiten

 •  6% meer groene daken vermindert het hitte-eilandeffect in het stedelijk gebied met gemiddeld 1,5 °C.
 • In de zomer zijn groene gebouwen beter geïsoleerd. Ze gebruiken aanzienlijk minder energie voor airco.
 • Ter vergelijking: de temperatuur van een bitumen dak kan oplopen tot 80 °C., een beplant dak wordt veelal niet warmer dan 35 °C.

[bron: VHG Handleiding Het Levende Gebouw]

Groen brengt verkoeling

Meer groen op en aan gebouwen is een natuurlijke maatregel om voor verkoeling te zorgen. Bomen, struiken en planten koelen de lucht, bieden schaduw en zorgen voor verkoeling door verdamping. Daarom pleit Koninklijke VHG voor meer dakgroen, gevelgroen en interieurgroen. De groenspecialisten hebben de groene oplossingen in handen.

Planvorming

Koninklijke VHG zit regelmatig om tafel met architecten, projectontwikkelaars om de meerwaarde van groen onder de aandacht te brengen en publiceerde meerdere handleidingen met voorbeelden en handige informatie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. “Het zou enorm helpen als onze leden meer bij de planvorming van nieuwe gebouwen worden betrokken”, stelt Koomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.