Voor-en nadelen groendak op een rij

Kennis

Voor-en nadelen groendak op een rij

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-04-2018

Een groendak heeft duidelijke voordelen maar ook nadelen. In dit artikel worden ze op een rijtje gezet.

Extensieve en intensieve groendaken

In het algemeen kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten groendaken: extensieve en intensieve groendaken. Een extensief groendak is een daktuin waar beperkt onderhoud nodig is. De opbouwhoogte en daardoor de belasting op de dakconstructie is bij dergelijke daken beperkt (ca. 150 kg/m2). Het dak heeft vaak één soort beplanting, bijvoorbeeld Sedum of gras.

Een intensief groendak is een daktuin met begroeiing die je ook in een normale tuin kunt vinden. Een dergelijke daktuin heeft dus regelmatig onderhoud nodig en moet dan ook beloopbaar zijn. De opbouwhoogte is hoger dan bij extensieve groendaken en de extra belasting op het dak is ook groter (250 kg/m2 of meer).

Voor- en nadelen groendak

Een groendak heeft voordelen voor het gebouw, als voor de omgeving. Daarnaast kent het ook een aantal nadelen.

Technische voordelen:
• Een groendak kan de geluidsisolatie aanzienlijk verbeteren. De daadwerkelijke verbetering is afhankelijk van de massa; hoe zwaarder, hoe hoger de geluidsreductie is. Ook de detaillering en aanwezigheid van openingen (zoals dakramen en lichtkoepels) in het dak hebben een invloed op de geluidsreductie.
• Bij intensieve groendaken kunnen de vegetatie en de substraatlaag de warmte-isolatie van de dakconstructie verbeteren. Het effect is het grootst in de zomer, dan kan het groendak goed de warmte buiten houden. In koude en natte omstandigheden zal, onder invloed van vocht, de warmteweerstand flink afnemen. Dit effect is het sterkst bij daken die regenwater bufferen. Bij lichte groendaken is verbetering over het algemeen verwaarloosbaar.
• De onderliggende dakbedekking wordt minder blootgesteld aan de weersinvloeden, waardoor de levensduur wordt verlengd.
• Verbeterde brandwerendheid van de dakconstructie.

Voordelen voor de omgeving:
• Het zorgt voor een stuk natuur en bruikbare buitenruimte in een bebouwde omgeving
• Het sluit aan op de huidige aandacht voor het milieu, toont aan dat je als eigenaar milieubewust bent en kan ook aansluiten op de cradle-to-cradle filisofie (mits de daktuin wordt opgebouwd uit herbruikbare materialen en bouwstoffen).
• Het groendak vangt water op en kan het bufferen. Zodat pieken in afvoeren en belasting van het oppervlaktewater worden gedempt.
• Fijnstof en luchtvervuiling worden deels opgevangen waarbij tevens CO2 wordt opgenomen.

Nadelen:
• Aanzienlijk hogere kosten voor het aanleggen van het dak.
• Risico op lekkage door bijvoorbeeld wortelgroei.
• De kosten van het opsporen van lekkages kunnen aanzienlijk zijn.
• Daktuinen zijn relatief complex, waardoor het risico op fouten groter is.
• Er zijn nog maar beperkte ervaringen opgedaan met daktuinen, er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en er wordt vaak de grens opgezocht met het ontwerp. Ook dit brengt risico’s met zich mee.
• Fouten in de constructie worden vaak pas vastgesteld als er lekkage optreedt, deze blijken regelmatig zo structureel dat het hele werk opnieuw gedaan moet worden.

Ontwerpen van groendaken

Het is van belang dat groendaken goed ontworpen en uitgevoerd worden, want het opsporen van lekkages is tijdrovend en kostbaar. Mocht er toch een lekkage ontstaan, dan kan het opsporen ervan (relatief) worden vereenvoudigd door de toepassing van een volledig verkleefd dakbedekkingssysteem.

Lekkage makkelijk op te sporen

Bij een volledig verkleefd dakbedekkingssysteem worden alle lagen in de dakbedekkingsconstructie aan elkaar verlijmd. Dit heeft als voordeel dat er, in geval van lekkage, de oorsprong makkelijk getraceerd kan worden. Daar waar de lekkage zichtbaar is, zal ook het gebrek in de dakbedekking zitten. Het probleem kan dan goed lokaal worden aangepakt. Een volledig verkleefd systeem wordt ook verplicht gesteld bij intensieve daktuinen door de Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingsystemen.

Risico’s bij losliggend, geballaste dakbedekking

Het toepassen van een losliggende, geballaste dakbedekking brengt risico’s met zich mee. Beschadigingen aan dergelijke systemen kunnen leiden tot inwatering en watertransport onder de dakbedekking en isolatielagen. Het water kan daardoor op een andere plek zichtbaar worden dan waar het lek zit, meestal op het laagste punt van de dakconstructie. Het zoeken naar de plaats van de lekkage is bij een groendak dan een kostbare en tijdrovende zaak, dat de beplanting ook geen goed doet. Mocht het groendak als waterbuffer en/of opslag fungeren, dan zijn de risico’s nog groter. Door de grote hoeveelheid water kunnen de onderste lagen nog voller lopen en kan de schade enorm oplopen.

Meer informatie over groendaken is te vinden op
Groendakennet
Groendakinfo
Dakdokters

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.