Zeventiende editie MaterialDistrict Utrecht

Actualiteiten, Evenementen, Kennis, Materialen, Nieuws

Zeventiende editie MaterialDistrict Utrecht

Door: Marjolein de Wit - Blok | 12-02-2024

Van 6 – 8 maart zal Werkspoorkathedraal in Utrecht het middelpunt zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van biobased en circulaire bouwmaterialen. Op deze dagen vindt de 17e editie van MaterialDistrict Utrecht plaats. Met meer dan 150 exposanten, 60 inspirerende sprekers en een materiaaltentoonstelling met de nieuwste bouw- en interieurmaterialen, is het evenement afgestemd op design- en bouwprofessionals.

In de snel veranderende wereld van de architectuur en bouw, wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Architecten zoeken voortdurend naar innovatieve manieren om gebouwen te ontwerpen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook milieuvriendelijk. Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen in dit domein zijn biobased en circulaire bouwmaterialen. Deze materialen bieden niet alleen esthetische voordelen, maar dragen ook bij aan een meer duurzame en milieuvriendelijke bouwindustrie.

Biobased materialen

Tijdens MaterialDistrict Utrecht kunnen bezoekers de nieuwste biobased materialen ontdekken en hun diverse toepassingen in de bouwsector verkennen. Deze materialen zijn vervaardigd uit hernieuwbare bronnen zoals plantaardige vezels, hout, bamboe en zelfs schimmels en zijn in opkomst omdat ze minder energie vereisen om te produceren en een lagere CO2-voetafdruk hebben dan traditionele bouwmaterialen.

Een voorbeeld van een opkomend biobased materiaal is mycelium, dat wordt gemaakt van schimmeldraden en organisch afval. Mycelium kan worden gebruikt voor isolatie, meubels en zelfs structurele elementen in gebouwen. Het is lichtgewicht, sterk en volledig biologisch afbreekbaar, waardoor het een uitstekende keuze is voor circulaire ontwerpen.

Een andere voorbeeld is het gebruik van gerecyclede materialen in de bouw. Architecten zoeken naar manieren om afgedankte materialen nieuw leven in te blazen en ze te integreren in hun ontwerpen. Denk aan gerecyclede glazen panelen, bakstenen van gerecycled beton of meubels gemaakt van gerecyclede kunststof. Het hergebruik van materialen vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd.

Efficiëntie en slim ontwerp

Naast biobased en gerecyclede materialen is er ook een groeiende interesse in het verminderen van de ecologische impact van de bouwsector door middel van efficiëntie en slim ontwerp. Dit omvat het gebruik van energiebesparende technologieën, groendaken en geavanceerde isolatiematerialen om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Ook modulaire bouwmethoden winnen terrein, waarbij onderdelen in de fabriek worden geproduceerd en ter plaatse worden geassembleerd, wat verspilling minimaliseert en de bouwtijd verkort. Tijdens het lezingenprogramma – dat ook live online te volgen is – zullen deze onderwerpen ruimschoots aan bod komen.

3D-printen

Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van 3D-printen in de bouwsector. Deze technologie maakt het mogelijk om complexe en gepersonaliseerde bouwonderdelen te produceren met minimale verspilling van materialen. Het gebruik van biobased filamenten opent nieuwe mogelijkheden voor architecten om organische vormen te creëren die zowel functioneel, esthetisch als milieuvriendelijk zijn.

Materiaaltentoonstelling

Traditiegetrouw kunnen de bezoekers zich verheugen op een MaterialDistrict materialententoonstelling.  Met 250 tentoongestelde materiaalsamples geeft deze tentoonstelling een overzicht van de nieuwste duurzame materialen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. De tentoonstelling toont een scala aan materialen, waaronder plaatmateriaal gemaakt van het velletje van de koffieboon, verkoolde bamboe panelen die geschikt zijn als gevelbekleding, textiel gemaakt van plantenwortels, en tegels gemaakt van bouwpuin van de London Underground.

Lezingenprogramma

MaterialDistrict Utrecht staat bekend om haar spraakmakende lezingenprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied delen met het publiek. Ook dit jaar zijn er simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van 50 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoeker delen.

Praktisch

Datum: 6 t/m 8 maart 2024
Locatie: Werkspoorkathedraal in Utrecht
Info en tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.