‘Bouwregels afstemmen op consument’

‘Bouwregels afstemmen op consument’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-02-2009

De eindgebruiker moet veel meer dan nu het geval is een centrale plek in de bouwregelgeving krijgen. Door de focus te leggen op de afnemer van bouwwerken, dus de consument, zal de regeldruk aanzienlijk verminderen.
Dit constateert de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) in een visie op de functionaliteit van de bouwregelgeving ‘Vertrouwen en betrouwbaarheid’. Bert Bakker, oud-Tweede-Kamerlid en huidig voorzitter van het ERB-bestuur, overhandigt vandaag het visiedocument aan Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland.

Maatregelen nodig
In ‘Vertrouwen en betrouwbaarheid’ stelt het ERB vast dat de huidige bouwregelgeving de consument onvoldoende rechtszekerheid biedt. Juist een goede regelgeving moet vertrouwen scheppen door die rechtszekerheid te bieden.

Vijftien experts op het terrein van de technische bouwregelgeving hebben zich gebogen over de vraag welke maatregelen er daadwerkelijk nodig zijn om het voor alle partijen in de bouw mogelijk te maken om aan de verwachtingen te voldoen.

Positief effect
Deze exercitie heeft geleid tot zogenoemde verbeterpunten en tien aanbevelingen. Zo moet de bouwregelgeving beter gaan aansluiten op de bouwpraktijk en moet het kennisniveau over de regelgeving en de toepassing daarvan bij betrokken partijen verbeteren.

De aanbevelingen van het ERB variëren van de positie van de afnemer/gebruiker structureel uitgangspunt van de regelgeving te laten zijn tot het verbeteren van de structuur van handhaving en toezicht.

Het ERB is er zeker van dat het opvolgen van de aanbevelingen een positief effect zal hebben op de regeldruk. Onder andere de marktwerking, transparantie van de regelgeving en risicobeheersing zullen volgens het ERB structureel verbeteren.

Onafhankelijk kenniscentrum
Het Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) is een onafhankelijk kenniscentrum voor alle vragen die te maken hebben met de (technische) bouwregelgeving. Architecten, aannemers, ambtenaren en woningcorporaties maken veelvuldig gebruik van de diensten van de experts van het ERB. Zo wordt het ERB regelmatig geraadpleegd of de technische bouwregelgeving bij projecten wel op de juiste wijze wordt toegepast.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.