‘Guggenheim van Amersfoort’ nadert hoogste punt

‘Guggenheim van Amersfoort’ nadert hoogste punt

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2007

Het ‘Guggenheim van Amersfoort’ nadert zijn hoogste punt. Het nieuwe kantoor van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) aan het Smallepad in Amersfoort kreeg al snel deze eervolle bijnaam.

Op de plek waar tot begin jaren negentig de koekjesfabriek van Meursing stond, groeit en groeit de nieuwbouw van de RACM en expositieruimte Kade. Ruim anderhalf jaar na het slaan van de eerste paal, zijn de bouwvakkers toe aan de vijfde en hoogste verdieping van het gebouw.

Beton en luchtballen
De hoogste verdiepingsvloer bestaat net als de lager gelegen vloeren uit een constructie van beton, plastic ballen met lucht en weer beton. Door de combinatie van beton en luchtballen blijft de constructie licht, legt hoofdopzichter Hans Huibers uit.

Huibers ziet erop toe dat het ontwerp van de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg zo nauwgezet mogelijk wordt uitgevoerd. ,,Het is geen normaal gebouw,’’ zegt hij. ,,Alles is schuin.’’

Hollandse luchten weerspiegeld
Architect Baldeweg heeft een rank, achteroverleunend kantoorpand van 27 meter hoog ontworpen tussen het Smallepad en het spoor. De Spanjaard heeft zich laten inspireren door zeventiende-eeuwse meesters als Ruisdael en Saenredam. Zij schilderden spectaculaire wolkenpartijen boven hun Hollandse landschappen.

Baldeweg laat de Hollandse luchten weerspiegelen in de grote, eveneens achteroverleunende, voorgevel van het gebouw. De eerste stalen spanten voor de gevelwand zijn inmiddels aangebracht. In totaal moeten 48 spanten de glazen gevel gaan dragen.

Hooggespannen verwachtingen
De verwachtingen voor het nieuwe gebouw van de RACM zijn hooggespannen. Bij het slaan van de eerste paal stelde de toenmalige staatssecretaris Van der Laan van cultuur dat het gebouw het ‘Guggenheim van Amersfoort’ moet worden, een verwijzing naar het wereldberoemde Guggenheimmuseum in de Spaanse stad Bilbao.

De driehonderd medewerkers van de RACM moeten volgens projectmanager Sou-Fen Kao van de Rijksgebouwendienst in het voorjaar van 2009 naar de nieuwbouw verhuizen. Of dit wordt gehaald, is volgens hoofdopzichter Huibers enkel nog afhankelijk van het weer. ,,Alles loopt volgens schema. Maar als er deze winter een Elfstedentocht komt, gaan we dat niet halen.’’

Bron: Algemeen Dagblad – Amersfoort

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.